Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Păducelul, arbustul inimii

Despre proprietăţile miraculoase ale plantelor s-a scris de multă vreme. Bătrânii satului vorbeau despre fructe ca despre nişte poame tămăduitoare, ca despre un leac vindecător lăsat de Dumnezeu pe pământ.

Pe lista lungă a plantelor care pot vindeca unele boli se află şi Crataegus oxycantha, păducelul sau arbustul inimii, cum este denumit în termeni populari.

Capacitatea lui miraculoasă de a uşura suferinţa celor bolnavi de inimă a fost recunoscută încă din Antichitate.

Tratează 50 de boli

Folosit încă din vremea daco-romanilor, păducelul este utilizat astăzi în tratarea a aproape 50 de afecţiuni.

Cel mai important rol al păducelului este datorat diversităţii mari de substanţe bioactive care acţionează asupra sistemului nervos prin efecte sedative, antispasmotice. În cazul sistemului cardiovascular determină vasodilatarea la nivelul vaselor coronariere şi periferice, având proprietăţi hipotensive, tonic-cardiace şi tonotrope asupra miocardului

Principiile active care pot ajuta organismul uman se regăsesc în aproape toate componentele arbustului: flori, frunze şi fructe.

Preparatele sub forma cărora poate fi folosită planta sunt tinctura de păducel, infuziile, siropul calmant, folosit atât pentru adulţi cât şi pentru copii, decoctul indicat în enterocolită.

Reţete

Dar pentru a putea începe un tratament cu păducel este de preferat să consultaţi mai întâi medicul.

Tinctura de păducel. Pentru prepararea tincturii din păducel este nevoie de 20 g de flori, frunze sau fructe, care se mărunţesc şi se lasă timp de 100 de zile la macerat în 100 g de alcool. Este foarte important ca în tot acest timp preparatul să fie ţinut într-o borcan închis ermetic.

După această perioadă, conţinutul obţinut se strecoară prin tifon şi se păstrează în sticluţe închise la culoare. Curele pentru consumul intern constau în 10-15 picături de tinctură diluate în 50 ml de apă, de trei ori pe zi, înainte de mese. Tratamentul durează, de obicei, trei săptămâni pe lună, timp de trei luni.

Folosirea tincturii de păducel poate preveni şi ameliora bolile de inimă şi cele ce ţin de circulaţia sanguină, nevroze şi aritmii cardiace.

Infuzia de păducel.

Se prepară dintr-o linguriţă de flori, fructe sau frunze uscate care se pun în 250 ml de apă clocotită. Preparatul obţinut poate fi folosit ca ceai, băut neîndulcit de 3 ori pe zi, timp de aproape patru luni, iar pentru infuzie sunt necesare aproape 10 minute.

Ceaiuri şi siropuri

Ceaiurile din flori de păducel sunt recomandate persoanelor cu varice, în cantitate de un litru pe zi, timp de cinci luni.

Siropul de păducel constă în aşezarea într-un borcan a unui strat de flori proaspete, mărunţite bine, care alternează cu un start de miere. Vreme de cinci săptămâni borcanul, închis ermetic, este păstrat la răcoare şi întuneric, după care este strecurat şi pus în sticluţe de culoare închisă.

Tratamentele cu acest preparat sunt de durată mai lungă şi presupun luarea unei linguriţe de patru ori pe zi.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 1805



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI