Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Padina - comună de hotar a Bărăganului...

La ceas de toamnă, o luăm la picior, pe Drumul Mării, parcurgând nesfârşita câmpie a Buzăului. Trecem prin mulţimea de care pline de roadele pământului: Ţinţeşti, Maxenu, Smeeni, Moisica, Albeşti, Udaţi, Călţuna, Căldăreşti. Facem, apoi, un scurt popas în aşezarea urbană POGOANELE. De aici, intrăm pe drumul naţional 1C, înspre Slobozia, cunoscut ca Drumul Mării, drum care ne duce - cale de 14 km, - la PADINA, sat mare şi frumos, satul copilăriei mele.

Satul la întâlnirea a trei judeţe

Aşezată la hotarul Bărăganului, exact la întretăierea a trei judeţe: Buzău, Brăila şi Ialomiţa, Padina se află la numai 45 km de Slobozia, la 55 km de Buzău şi la egală distanţă, 100 km, de Brăila şi de Bucureşti. Anul viitor va împlini 475 ani de atestare documentară, fapt demonstrat şi printr-un hrisov al lui Radu Paisie. Câmpurile sale sunt enorme, măsurând peste 10.000 ha. În mare parte ele aparţin localnicilor, dar mai deţin aici proprietăţi şi veneticii din 14 comune situate în zonele montane ale judeţelor Buzău şi Brahova.

Visele primarului

Inginerul agronom Costică Başturea, primarul comunei, cel care a pus bazele uneia dintre numeroasele societăţi agricole de aici, ne spune că anul acesta a fost darnic cu agricultorii: grâul, orzul, orzoaica, rapiţa, floarea-soarelui au dat recolte nebănuit de bune. Şi porumbul se anunţă la fel. Cu 4.500 kg/ha la grâu şi cu peste 2.000 kg/ha la floarea-soarelui, cu laptele care curge zilnic la firma Danone, satul, declară el, poate să străbată mai uşor criza, care nu l-a ocolit.

Apa este însă o problemă pentru că ajunge doar la două treimi din cele 4.680 de suflete. Acum, cu fonduri europene, se face reabilitarea şi moderni­zarea alimentării cu apă. Cum recoltele sunt bune, oamenii sunt buni platnici, iar veniturile bugetului local sunt aproape de anii normali. Sunt şanse ca proiectele, mai ales cele cu fonduri europene, să se materializeze. Se va face în curând canalizarea şi asfaltarea mai multora dintre cele 68 de străzi, dar şi o sală de sport, noi spaţii de joacă pentru copii, precum şi modernizarea Parcului central. Primarul stăruie însă la posibila împlinire a două dintre visele sale de două mandate: conectarea comunei la gazul metan (aflat în apropiere) şi ridicarea unui edificiu modern pentru Primărie.

Locuitori destoinici şi tenace

Aflăm că la Padina sunt astăzi 1.500 vaci de lapte, 5.000 de oi, 3.000 de porci, 800 de cai şi tot pe atâtea căruţe, peste 100 de tractoare, 500 de autoturisme, dar şi mii de abonaţi la cablu TV.

Părăsesc locurile copilăriei şi ale adolescenţei mele încărcat de bucurie şi de speranţă că, nu peste mult timp, aici, pe Calea Marii, şirurile de maşini vor aduce pe aici sute de turişti, care parcurg drumurile ţării, înspre Marea cea Mare. Astfel că Padina poate fi chiar un neasemuit popas, care nu va fi prea repede uitat.

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 680



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Paul Sima -- (19-October-2010 )
Citind articolul, se observa clar ca omul sfinteste locul si ma bucur de aceste vesti bune.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI