Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Ouăle provenite de la găini stresate, interzise pe piaţă

„Situația găinilor ouătoare, crescute în baterii conforme cerințelor europene, este sub control ca urmare a măsurilor luate de-a lungul timpului. Astfel, până la sfârșitul anului 2011, mai existau nouă societăți comerciale care trebuiau să se încadreze în graficul pe care ni l-au trasmis, în caz contrar ele urmând să fie închise. Pentru alte 11 societăți am obținut o amânare, până în iunie 2012, timp în care să treacă la cuștile îmbunătățite“, a declarat Radu Roatiș, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la o recentă conferință de presă.

Domnia sa a atras atenția că, de la 1 ianuarie 2012, niciun stat membru al Uniunii Europene nu mai are voie să vândă pe piață ouă neconforme. Tot până la acea dată, vor mai fi acceptate ouăle neconforme, dar destinate numai industrializării, adică obținerii prafului de ouă.

Ce înseamnă îmbunătăţire

Cerințele europene au menirea să ducă la reducerea stresului provocat păsărilor. Astfel, cuștile trebuie prevăzute cu stinghii pe care să stea găinile, cuibare pentru ouat, aşternut care poate fi ciugulit şi zgâriat şi dispozitiv de scurtare a ghearelor (covoraş abraziv). De asemenea, spaţiul alocat unei găini crește de la 550 la 750 de centimetri pătraţi, pe o suprafață totală de minimum 2.000 cmp, cu o înălțime de cel puțin 40 cm.

Interesant este că, în SUA, suprafața nu depășește 350 cmp/găină.
Conform directivelor europene, ouăle destinate consumului sunt marcate cu patru coduri care semnifică modalitatea de creştere a păsărilor ouătoare. Codul 0 arată că găinile sunt crescute și hrănite ecologic, deci fac ouă eco; 1 – sistem extensiv, în aer liber; 2 – în hale, cu posibilitate de ieșire afară; 3 – baterii (cuști).

Codul 3 poate genera încurcături, pentru că bateriile pot fi neconforme sau conforme. Singura deosebire va fi că ouăle neconforme vor avea o ștampilă suplimentară, pe lângă codul 3, iar acestea vor ajunge la industrializare.

Cele mai multe ferme, conforme

„În România, industria de profil a înțeles că trebuie să investească în cuștile îmbunătățite. Ca urmare, ne aflăm într-o poziție favorabilă în acest moment pentru că există standardele europene pentru 93% din efectivul de găini ouătoare“, a afirmat Roatiș.

Președintele ANSVSA a spus că numărul total de exploataţii este de 178, localizate în 39 de judeţe, mai puțin în Tulcea, Buzău și Ilfov. Dintre acestea, patru au sistem extensiv, 75 sistem alternativ la sol, 11 sistem ecologic şi 59 sistem de cuşti îmbunătăţite (Alba, Bihor, Braşov, Sibiu, Vaslui, Teleorman, Giurgiu, Neamţ, Ialomiţa, Caraş-Severin, Gorj, Olt, Hunedoara, Satu-Mare, Botoşani, Argeş, Harghita, Mureş, Sălaj și Timiş). Numai 29 de exploataţii sunt în situaţia de a nu mai corespunde după data de 1 ianuarie 2012 (în judeţele Bihor, Constanţa, Braşov, Cluj, Brăila, Maramureş, Hunedoara, Satu-Mare, Timiş, Sibiu şi Vrancea).

Situația nu este foarte bună nici în alte state. Drept dovadă, Comisia Europeană a anunţat că există aproximativ 51 milioane de găini ouătoare ţinute în cuşti neconforme. Ca urmare, în 2012 există riscul deschiderii unor proceduri de infringement împotriva a 11 state, printre care şi România.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2012

Vizualizari: 556


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI