Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Ospăţul vine cu pască şi miel

Numai de Sfintele Paşti cozonacul făcut de gospodinele creştine este umplut cu brânză, stafide şi smântână şi are forma rotundă. El se numeşte pască, are pe centru o cruce şi pe margini este împodobit cu aluat împletit.

Forma lui ar fi rotundă deoarece se spune că scutecele pruncului Iisus au fost rotunde. Cuvântul pască vine din limba ebraică şi înseamnă, ca şi Paştele, trecere. (Este vorba despre trecerea peste Marea Roşie.)

Friptură de miel

Prepararea diferă de la o zonă la alta, dar o reţetă clasică arată că pentru acest fel de mâncare ne trebuie o pulpă de miel, 10 căţei de usturoi, cimbru uscat sau proaspăt, rozmarin, 3 linguri de miere, ulei de măsline, sare şi piper după gust. Pulpa de miel se spală bine şi se curăţă de pieliţe.

Se crestează carnea din loc în loc şi se împănează cu felii de usturoi. Ardelenii mai împănează şi cu bucăţele de slănină. Separat se face un amestec din miere, rozmarin, piper, cimbru, ulei şi 2-3 căţei de usturoi. Se pisează toate bine, în mojar, şi cu amestecul rezultat se unge bine carnea şi se sărează. Se pune într-o tavă cu o cană de apă şi se introduce la cuptor pentru aproximativ o oră.

Drob de miel

Ingredientele necesare pentru drob sunt următoarele: • organele de la miel: ficatul, rinichii, inima, plămânii;

• 2-3 cepe şi ceapă verde;
• usturoi verde, pătrunjel, mărar, leuştean;
• 2 ouă;
• prapurele de la miel.

Organele de miel se fierb, se dau prin maşina de tocat sau se toacă mărunt cu cuţitul. Se curăţă ceapa, usturoiul, verdeaţa, se toacă şi se amestecă totul. Se adaugă ouăle crude şi sare după gust.

Prapurele trebuie spălat cu grijă. Ungem o tavă cu ulei, aşezăm prapurele pe fundul ei şi, dacă se poate, ridicăm marginile lui pe pereţii vasului.

Aşezăm amestecul şi îl învelim cu prapurele, după care se pune în cuptor aproximativ 40-60 minute, până se rumeneşte. În lipsa prapurelui, ungem vasul cu ulei, aşezăm amestecul de drob în vas şi pe deasupra ungem cu o pastă obţinută dintr-un ou amestecat cu puţină făină ca pentru şniţel. Se coace la fel. Se poate servi cald sau rece cu salată verde.

Pască tradiţională

750 g de brânză dulce, 5 ouă, 10 linguri de zahăr, 3 linguri de lapte praf, 1/2 kg de smântână, 2 linguri de făină, 250 g de stafide, 100 g de unt topit, coajă de vanilie, 2 plicuri de zahăr vanilat.

Se amestecă brânza cu gălbenuşurile, zahărul, laptele praf, făina, smântâna, stafidele, mirodeniile, untul topit. Se omogenizează bine. Se adaugă albuşurile bătute spumă, se amestecă încet. Se tapetează bine o cratiţă de 3 kg cu hârtie unsă cu unt şi presărată cu făină. Se pune compoziţia şi se coace o oră la foc potrivit.

(N.M.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2009

Vizualizari: 639֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI