Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Omul-orchestră din Băleni

Rapsodul popular din judeţul Galaţi, Marin N. Ion, este renumit pentru măiestria în confecţionarea unor instrumente muzicale precum cimpoiul, cavalul, ocarina, dar şi a mai puţin obişnuitului fluier în coada sapei, de altfel invenţie proprie. Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ din Galaţi l-a sărbătorit recent, într-un cadru festiv, pe rapsodul Marin Ion.

Vajnic păstrător al tradiţiilor şi folclorului românesc, artistul popular în vârstă de 76 de ani a văzut lumina zilei la Băleni, în anul 1933. Nea Mărin, cum îi spun apropiaţii, a fost un autodidact în arta populară.

Dăruit cu har de la „Cel de sus“, cunoscutul rapsod popular a început să confecţioneze încă din fragedă pruncie instrumente precum fluier, caval, ocarină, cimpoi, tobă ori vioară. Fiecare în parte i-au fost tovarăşi fie în serile lungi de iarnă petrecute la gura sobei, fie în zecile de festivaluri la care a participat alături de ansambluri populare de prestigiu precum: „Doina Gorjului“ din Târgu-Jiu, „Rapsodia Dunării“ din Galaţi şi, nu în ultimul rând, „Doina Moldovei“.

Despre nea Marin, Paul Buta a spus: „După părerea mea ar trebui numit omul-orchestră. Este un etalon de inventivitate şi virtuozitate specifice ţăranului român. El a dovedit că şi la clacă, dar şi la muncă ţăranul român ştie să lase necazul şi să râdă în faţa greutăţilor, făcând dintr-o coadă de lingură sau de sapă un instrument muzical“.

La rândul său, coregraful Ion Horujenco a precizat: „Cine nu are un bătrân să-l cumpere, zice o vorbă. Din păcate, în zona Moldovei de Sus bătrânii de valoarea lui Marin N. Ion sunt din ce în ce mai rari. În cazul său clonarea ar fi nu numai justificată, ci şi necesară. De mai bine de zece ani de când îl cunosc, am văzut în el un om, un artist desăvârşit, de o mare curăţenie sufletească şi cu un bun simţ remarcabil. Un artist care a venit mereu pe scenă, cu mare grijă pentru autenticitatea, reprezentativitatea şi calitatea pieselor prezentate. Îi mulţumim lui Marin N. Ion că există şi îi dorim din toată inima sănătate şi bucurii“.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2009

Vizualizari: 676֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI