Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Omul care impune în România GENETICA NUTRIŢIONISTĂ

Misiunea omului de ştiinţă Horia GROSU, actualul director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală – Baloteşti este aceea de a asigura sănătatea animalelor printr-un regim de alimentaţie de o rigurozitate deosebită. În cei 4 ani de când dirijează acest proces, profesorul universitar Horia Grosu a reuşit să impună în cadrul institutului pe care-l conduce reguli de conduită nutriţionistă care au la bază cele mai noi cuceriri ale ştiinţei genetice în materie de ameliorare a animalelor. În acest răstimp el a reuşit performanţa de a realiza ceea ce se numeşte o simbioză între actul ştiinţific biologic şi cel economic. Sub comanda sa, Institutul a realizat în 2009 un profit impresionant. Asta în condiţiile în care în anii anteriori s-au efectuat investiţii mari în modernizarea tehnică şi ştiinţifică a celor patru laboratoare care constituie creierul ştiinţific al Institutului.

Fapt este că în centrul de cercetări de la Baloteşti se formulează astăzi raţii alimentare pentru animale mult mai sănătoase decât alimentele pe care le cumpărăm noi de pe piaţă.
Sub gestiunea domnului Horia Grosu au fost reorganizate şi dotate cu tehnică înaintată laboratoarele de fiziologia nutriţiei, de nutriţie animală, de biologie animală, de biotehnologie. Modificări de esenţă s-au produs în departamentul tehnic şi de dezvoltare, în cadrul căruia Staţia pilot pentru nutreţuri combinate şi Biobaza experimentală agrozootehnică dau o nouă dimensiune activităţii cercetătorilor de aici.

Fişa profesională

Horia Grosu este absolvent al Facultăţii de Zootehnie din cadrul Institutului Agronomic „Nicolae Bălcescu“ din Bucureşti, fiind beneficiarul unei duble repartiţii:
• Sectorul de cercetare ştiinţifică (Institutul de Cercetare şi Producţie pentru Creşterea Porcinelor – Periş);
• Stagiatura, la CAP Păcureţi, Prahova.
Înţelegând rolul managementului în condiţiile noi de economie de piaţă, în perioada 2005-2008 urmează cursurile Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, Academia de Ştiinţe Economice Bucureşti.

Titlul ştiinţific: Doctor în agronomie.
Domeniile de interes în cercetarea ştiinţifică:
- Ameliorarea genetică a animalelor;
- Programe de ameliorare genetică;
- Tehnică experimentală şi cercetare în zootehnie.
Publicaţii şi lucrări ştiinţifice:
- 12 cărţi şi cursuri universitare;
- 135 de lucrări.

Distincţii

- Premiul „Gheorghe K. Constantinescu“ pentru lucrarea „Suinicultură“. Autori: Ion Dinu (coordonator) şi colaboratorii (3 iunie 2004).
- Premiul „Gheorghe K. Constantinescu“ pentru lucrarea „Programe de ameliorare în zootehnie“. Coordonatori: H. Grosu, P.A. Oltenacu (17 martie 2006).
Grade didactice şi de cercetare ştiinţifică
- Conferenţiar universitar la disciplinele „Ameliorarea animalelor“ şi „Tehnică experimentală şi cercetare în zootehnie“ (1999-2003).
- Profesor universitar la disciplinele „Ameliorarea animalelor“ şi „Tehnică experimentală şi cercetare în zootehnie (2003-prezent).
- Cercetător ştiinţific gradul I la INCDBNA – Baloteşti, în cadrul Laboratorului de Biologie (2006-prezent)

Funcţii administrative

- Director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Bovine – Baloteşti, Ilfov (2003-2004).
- Director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală – Baloteşti, Ilfov (2006-prezent).

REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

Vizualizari: 1208֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI