Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

OMG-urile şi sănătatea plantelor

Plantele transgenice feresc agricultura de 286 milioane kilograme de otrăvuri

Plantele transgenice sunt cultivate în scop comercial din anul 1996. De atunci, numărul ţărilor care au aprobat culturile de plante transgenice a crescut constant, ajungând în anul 2008 la 25.

Suprafaţa totală pe care au fost cultivate anual produsele biotehnologiei moderne a crescut de la 1,6 milioane de hectare la 125 milioane de hectare. Principalele plante transgenice aflate în culturi comerciale sunt soia, porumbul, bumbacul şi rapiţa tolerante la erbicide şi/sau rezistente la insecte.

Impactul asupra sănătăţii mediului

La nivel global, în intervalul 1996-2006 utilizarea plantelor transgenice a determinat creşterea veniturilor fermierilor cu 33,8 miliarde USD şi o reducere a consumului de pesticide cu 286 milioane de kg, echivalentul cantităţii totale de ingrediente active pesticide folosite în decursul unui an pe suprafaţa arabilă din Uniunea Europeană (27).

Impactul cultivării acestor plante asupra mediului, evaluat prin intermediul unui indicator care integrează diferitele efecte ale utilizării unui anumit pesticid într-o singură „valoare de câmp per hectar“, ceea ce permite compararea diferitelor produse între ele, s-a redus cu 15,4%.

Efectele pe diferite categorii se concretizează în:

Reducerea consumului de erbicide

Soia tolerantă la glifosat este principala plantă transgenică aflată în cultură. În anul 2008 a ocupat 65,8 milioane de hectare. Ca urmare a cultivării acestei plante, în intervalul 1996-2006 consumul de erbicide s-a redus cu 4,4% (echivalentul a 62 milioane de kg), iar impactul asupra mediului, evaluat prin indicatorul menţionat, s-a redus cu 20,4%.

Economii mari de insecticide

În ţările în care fermierii au cultivat porumbul rezistent la atacurile unor dăunători (tehnologia Bt) s-a înregistrat scăderea consumului total de insecticide cu 5% (echivalentul a 8,3 milioane de kg) şi reducerea impactului insecticidelor aplicate asupra mediului cu 5,3%. În culturile de bumbac Bt, consumul total de insecticide a scăzut cu 22,9% (echivalentul a 128,4 milioane kg), iar impactul insecticidelor aplicate s-a redus cu 24,6%.

Reducerea numărului de tratamente înseamnă nu numai diminuarea cantităţii de insecticide introduse în mediu, ci şi economii semnificative de forţă de muncă, de combustibil, ca şi reducerea daunelor produse solului prin trecerea maşinilor agricole.

Alte beneficii

Acestea se reflectă în combaterea mai eficientă a dăunătorilor şi, ca urmare, în obţinerea unor producţii mai mari. Beneficii indirecte: reducerea contaminării solului şi a apei cu pesticide utilizate pentru protecţia culturilor şi, în unele situaţii, diminuarea conţinutului de micotoxine din porumb.

Prof. univ. dr. Elena Marcela BADEA
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 901



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI