Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Oferta de seminţe Limagrain

Grâu de panificaţie cu randament mare şi rapiţă rezistentă la iernile noastre aspre – aceasta a fost oferta de seminţe a companiei Limagrain (LG) România pentru anul agricol 2011-2012, prezentată la Roseţi, judeţul Călăraşi.

„După cum vedeţi, pe lângă porumb şi floarea-soarelui avem în portofoliu cereale păioase şi rapiţă. Anul acesta, avem mai în ţară multe evenimente, special dedicate tocmai cerealelor păioase şi rapiţei. Aici ne aflăm pe teritoriul Fermei Concordia Agro. Menţionez că loturile demonstrative nu au beneficiat de o atenţie deosebită şi li s-au aplicat îngrăşăminte şi tratamente obişnuite“ – a declarat Alina Creţu, director de marketing la LG, la deschiderea manifestării.

Elemente tehnologice

Ion Porumb, director la Concordia Agro, a spus că societatea exploatează 4.150 ha, dintre care 2.300 ha cu cereale păioase, 950 ha cu rapiţă, 700 ha cu floarea-soarelui şi 200 ha cu porumb. Apoi, a prezentat pe scurt tehnologia utilizată, aceeaşi atât la loturile demonstrative, cât şi în câmp.

„În toamnă am arat, după care am discuit şi am făcut o trecere cu combinatorul. A urmat semănatul. La rapiţă l-am făcut mai târziu, după 20 septembrie, pentru că nu ne-a permis vremea, iar grâul l-am semănat între 15 şi 20 octombrie. La grâu avem o densitate de 300-400 de boabe germinabile la metrul pătrat, iar la rapiţă, 50-60 de plante/mp“ – a explicat directorul.

Domnia sa a afirmat că, în toamnă, a aplicat 150 kg/ha de îngrăşăminte chimice complexe 8-24-24. În primăvară, a realizat câte două fertilizări, care la rapiţă au însumat 250 kg/ha, iar la grâu 300 kg/ha, toate cu azotat de amoniu.

Spre surpriza fermierilor, la eveniment au participat şi companiile Bayer cu tratamente specifice şi IPSO Agricultură care a prezentat o combină de 500 CP şi două tractoare John Deere, dintre care unul din grupa 8R.

Reprezentantul Bayer a spus că tratamentul la sămânţă s-a făcut cu Yunta Quattro 373,4 FS. În vegetaţie s-au aplicat două tratamente, primul cu Sekator Progress OD, Falcon 460 EC şi Decis Mega 50 EW, iar al doilea cu Prosaro 250 EC şi Proteus OD 110.

Renan, folosit ca ameliorator

În câmp, sub un soare arzător, Adelin Damian, director de produs la LG, a prezentat cinci soiuri de grâu, aclimatizate în România. Este vorba despre Renan, Karolinum, Andino, Arlequin şi Apache.

Ca o caracteristică generală, s-a afirmat că soiurile LG au rezistenţă foarte bună la rugini, septorioză şi fuzarioză, înfrăţire puternică. Pe spic există peste 50 de boabe, iar potenţialul normal de producţie este de 5-7 t/ha. Însă, în condiţii mai bune, cu suficientă apă, unele soiuri au ajuns şi chiar au depăşi 9 t/ha, precum Apache (9,5 t/ha), Renan (8,9 t/ha) sau Arlequin (9,3 t/ha).

Despre Renan a spus că este unul dintre soiurile LG cele mai cultivate în România. Datorită calităţilor sale deosebite de panificaţie, este folosit ca ameliorator în Franţa, având un indice W de 250-300. În schimb, Apache este cel mai cultivat în Franţa datorită productivităţii mari, în jur de 10 t/ha.

Tot la păioase am notat Gerlach, un soi de orz furajer, la şase rânduri. Se remarcă prin potenţialul de producţie foarte mare. De exemplu, la Lehliu (Călăraşi) s-au obţinut 9 t/ha în anul 2009 şi 8,9 t/ha în 2010, în acelaşi judeţ.
Rapiţă „reînviată“

În cazul rapiţei, au fost prezentate şase loturi demonstrative, trei cu hibrizi (Albatros, Artoga şi Apollon), iar celelalte cu soiuri (Pamela, Adriana şi Manitoba). Despre Albatros şi Artoga s-a spus că sunt hibrizi creaţi în Germania, răspândiţi în Vest.

Atât despre hibrizi, cât şi despre soiuri s-a afirmat că sunt plante foarte rezistente la iernare, cu putere mare de revenire la intrarea în vegetaţie. De exemplu, în primăvară arătau foarte rău, de parcă ar fi fost moarte. Însă capacitatea lor de refacere foarte mare le-a ajutat să se dezvolte ulterior foarte bine, ca şi cum ar fi reînviat. Potenţialul de producţie se află undeva în jur de 4 t/ha în anii buni.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.13, 1-15 IULIE 2011

Vizualizari: 9485



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI