Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Ocrotirea vânatului pe timpul iernii

Dialog cu ing. Valeriu Bolgiu, director al AJVPS Prahova

− A venit iarna, ce garanţii avem că animalele sălbatice vor mai apuca primăvara?

− Bănuiesc că nu faceţi referire la animalele care fac obiectul acţiunilor de vânătoare pe care le preconizăm. Suntem în plin sezon de vânătoare şi dorim să asigu­răm membrilor noştri cele mai bune condiţii de practi­care a vânătorii pe toate cele 25 de fonduri gestionate de AJVPS Prahova. În paralel, organizăm şi acţiuni de combatere a dăunătorilor, asigurând şi protejarea vânatului, condiţie esenţială de creştere a efectivelor la speciile existente pe fondurile noastre. O altă măsură importantă este aceea a asigurării hranei suplimentare în sezonul rece, între care repararea construcţiilor şi instalaţiilor vânătoreşti deteriorate în ultima perioadă în special de către unii ciobani şi lucrători forestieri.

− Practic, de ce stocuri de hrană dispuneţi pentru iarnă?

− În primul rând, am asigurat 48 t de lucernă, 16,5 t de frunzare, 60 t de furaje concentrate - cereale, fructe, seminţe, 25 t furaje combinate, 85 tone tone de furaje suculente şi circa 10 t de sare. Precizez că aceste cantităţi sunt achiziţionate şi depozitate în marea lor majoritate.

Fiecare specie are importanţa ei

− Care sunt animalele care se bucură de cea mai mare atenţie din partea AJVPS Prahova, cu referire la speciile protejate de lege?

− Toate speciile din fauna de interes vânătoresc sunt importante într-un fel sau altul, dar se urmăreşte în principiu menţinerea populaţiilor viabile de specii principale de vânat mare şi mic, cum ar fi: cerbul, mistreţul, căpriorul, iepurele, fazanul şi potârnichea. Acestor specii le acordăm o atenţie deosebită. În cazul speciilor protejate, cunoscute precum marile carnivore - ursul, lupul, râsul şi pisica sălbatică - ne implicăm în urmărirea dinamicii efectivelor acestora şi a menţinerii într-o stare de sănătate satisfăcătoare
Un fond de vânătoare prea sărac

− Aproximativ, câte animale populează fondurile de vânătoare ale asociaţiei?

− Este vorba de 96 exemplare de cerb, 1.408 de căprior, 624 de mistreţi, 14.540 de iepuri, 3.651 de fazani, 4.130 de potârniche şi de 773 de vulpi.

− La prima vedere pare un fond de vânătoare foarte sărac pentru un judeţ cu atâtea păduri şi rezervaţii naturale…

− În această privinţă sunt multe de discutat. Săptămânal, iniţiem patrule formate din personalul asociaţiei, membri vânători de la ITRSV Prahova şi IPJ Prahova pentru a preîntâmpina braconajul la toate speciile de vânat şi pe toate fondurile de vânătoare. Acţionăm împreună cu colegii silvicultori pentru reducerea pagubelor produse de către unele stâne aflate în teritoriu, mai ales asupra hranei distribuite de către noi. Aceste acţiuni ne-au permis ca, în ultimele luni, să prindem braconieri cu arme şi diverse capcane. Împotriva acestora au fost luate măsuri legale şi le-au fost întocmite dosare de urmărire penală.

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.1, 1-15 IANUARIE 2010

Vizualizari: 1457



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI