Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Oameni care au făcut istorie

Ioan Puia, fondatorul agroecologiei

Ion Puia s-a născut la 4 septembrie 1923, în comuna Aţintiş, judeţul Mureş. În anul 1946 începe să urmeze cursurile Facultăţii de Agronomie din Cluj, obţinând diploma de inginer agronom în 1950. A avut o carieră profesională fulminantă. La numai 39 de ani a fost ales în funcţia de prorector al Institutului Agronomic dr. Petru Groza Cluj. În 1974 a ocupat deja postul de rector până în anul 1984. Profesorul Puia este un caz rarisim în învăţământul agronomic românesc prin ocuparea timp de 22 de ani a funcţiilor de prorector şi rector o perioadă compactă.

În decursul vieţii a publicat 14 lucrări didactice împreună cu colegii de la catedră sau din afară. Vom menţiona câteva dintre cele mai reprezentative: Ghid pentru lucrări practice de fiziologia plantelor; Îndrumător pentru determinarea unor specii de plante din pajişti; Curs de culturi furajere; Producerea şi păstrarea furajelor. Ioan Puia este recunoscut ca fondator al disciplinei Ecologie agricolă, prin cele nouăsprezece lucrări de cercetare publicate în această ştiinţă ce se contura la orizont.

Profesorul Ioan Puia a fost membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, membru al Comitetului executiv al Federaţiei Europene a Pajiştilor (European Grossland Federation), ca reprezentant al ţărilor din sud-estul Europei.

Dr. ing. Teodor MARIAN
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 1114֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI