Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

O zi de neuitat în paradisul copiilor de la marginea Capitalei

Este Ziua copilului, o sărbătoare în care fiecare dintre noi ar trebui să-şi reamintească de propria copilărie şi de amalgamul de emoţii care ne încercau în fiecare clipă, de sentimentul inocent care ne îndemna să credem că toată lumea ne aparţine şi că nimic nu poate încurca firul lucrurilor. 1 Iunie este momentul acela în care ar trebui să privim lumea prin ochii celor mici şi să ne bucurăm de şansa de a mai fi copil încă o dată. „Sunt liberă“, acesta a fost răspunsul pe care nepoţica mea de zece ani mi l-a dat atunci când am rugat-o să-mi spună ce înseamnă pentru ea copilăria. Este un răspuns care îţi bulversează întreaga teorie a vieţii şi care te face să conştientizezi cât de privilegiaţi sunt copiii. Noi, adulţii, avem însă responsabilitatea de a forma din micii noştri învăţăcei nişte oameni înţelepţi, care să preţuiască fiecare clipă şi fiecare lucru bun din viaţa lor. Este o datorie morală faţă de viaţa în sine.

Cu gândul la cei care ne urmează

Iată câteva cuvinte în care putem descrie trăirile şi ambiţiile unui om care ştie că viitorul stă în palmele urmaşilor noştri. Medicul veterinar Mihai Petcu, managerul S.C Agroindustriala Pantelimon, este unul dintre oamenii care au înţeles cât de important este să le arătăm copiilor noştri ce înseamnă agricultura şi ce bogăţie reprezintă animalele. Numai un om cu conştiinţa faptului că viaţa noastră depinde de roadele pământului poate înţelege drama generaţiilor ce ne urmează. Domnia sa şi-a asumat rolul unui „maestru“ şi are speranţa că lucrurile vor intra pe un făgaş firesc. Este imposibil, totuşi, să nu sesizezi în glasul său tristeţea cu care vorbeşte despre şansa copiilor zilelor noastre şi despre felul în care îşi petrec copilăria. Motivat de dorinţa de a arăta generaţiilor viitoare cât de frumoasă este viaţa la ţară, domnul Petcu a hotărât să construiască o minifermă didactică lângă ferma de vaci din Pantelimon, unde copiii să poată interacţiona direct cu tot felul de animale.

Un loc unic în România

Aşa se face că, în urmă cu un an, „Ferma animalelor“ a început să se concretizeze ca un proiect de succes, inedit şi unic în România. Intrând pe poarta ei, nu ai cum să nu fi plăcut impresionat de imaginea feerică ce ţi se dezvăluie privirii. Întinsă pe două hectare, ferma este străjuită de o perdea de frasini şi ienuperi fragezi încă. În mijlocul ei se află o insuliţă înconjurată de un lac pe care raţele se bălăcesc în voie. În rest, multă verdeaţă şi o atmosferă ce aduce a poveste. Ferma animalelor pare a fi mai degrabă un paradis edenic, unde toate animalele trăiesc în pace. Este un loc în care, aşa cum ne-a mărturisit domnul Petcu, sufletul se întrepătrunde cu natura. Asta poate şi pentru că a luat naştere din dorinţa unui om de mare valoare profesională şi morală.

La prima lecţie despre animale

Odată ajunşi aici, copiii încearcă să intre în intimitatea unor necuvântătoare, mai exact spus a unor blajine exemplare de viţeluşi, capre, oi, porci vietnamezi, măgăruşi, ponei, iepuri şi foarte multe rase de păsări. Au un loc special conceput pentru joacă, pot desena şi picta, pot hrăni animalele şi călări poneii. În vizita lor pot vedea cum se mulge o vacă şi care este traseul laptelui prin instalaţia de muls. Deşi unitatea are suficiente exponate, pe viitor doctorul Petcu are de gând să mai aducă şi alte animale. A achiziţionat deja câteva bivoliţe, care vor intra în curând în circuitul fermei de animale şi va aduce şi doi porci din rasa Mangaliţa.

Adevărul este că managerul fermei pune mare preţ pe achiziţionarea raselor pe cale de dispariţie. Speră ca astfel generaţiile viitoare să înţeleagă importanţa păstrării acestora pe pământ românesc. Metaforic vorbind, este un gest părintesc de responsabilizare a urmaşilor noştri. Însoţiţi de un ghid, micii vizitatori primesc tot felul de informaţii despre animalele de aici, despre cât de important este rolul lor în viaţa noastră şi cât de sănătoase sunt produsele lor. Aici primesc cele mai importante lecţii din copilărie. Pe lângă activităţile ce presupun cunoaşterea mediului înconjurător, copii au parte de distracţie şi multă joacă pe lângă ţarcurile animalelor. În cadrul fermei au fost ridicate două construcţii unde, în scurtă vreme, vor putea fi organizate petreceri aniversare pentru copii.

O realitate ce îndeamnă la meditaţie

Ferma animalelor este un loc aparte şi nu duce lipsă de vizitatori. Aproape în fiecare zi copiii îi deschid porţile. Întâmplarea a făcut ca în ziua în care am vizitat ferma să fie prezenţi şi câţiva prichindei de grădiniţă. Entuziasmul lor era aproape molipsitor. Odată coborâţi, din autocar copiii s-au năpustit către staulele cu animale. Văzându-le fascinaţia şi emoţia, nu poţi să nu te bucuri. Recunosc că m-a încercat şi un sentiment de tristeţe gândindu-mă cât de frumoasă este copilăria la sate. Acolo unde se leagă cele mai trainice legăminte cu natura, cu frumuseţile şi vieţuitoarele pământului. Privaţi de toate aceste lucruri, copii orăşenilor se arată entuziasmaţi la prima vedere a iezişorilor sau a viţeilor. Este o realitate care ar trebui să îndemne nu doar la meditaţie, ci la fapte.

„În curând, oamenii nu vor mai şti cum arată o vacă“, îmi spunea domnul Petcu, iar dacă aceste cuvinte îmi păreau greu de crezut, privindu-i pe copiii de lângă mine am înţeles cât de mult ne-am îndepărtat de natură. Este îmbucurător, totuşi, să văd că există şi oameni care conştientizează cât de important este le arătăm copiilor noştri adevăratele valori. Aceasta este, de altfel, poate una dintre cele mai mari mulţumiri ale domnului Petcu. Rolul de mentor al generaţiilor viitoare este unul dificil, dar împlinirea pe care o simte de fiecare dată când vede entuziasmul copiilor veniţi la ferma sa este mai presus de decepţii.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 11, 1-15 IUNIE 2010

Vizualizari: 845֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI