Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

O nouă sesiune pentru „Prima împădurire“

Până pe 30 septembrie 2011 se desfăşoară a treia sesiune din acest an pentru depunerea proiectelor de finanţare aferente Măsurii 221, „Prima împădurire a terenurilor agricole“.

Fondurile nerambursabile disponibile în total pentru această măsură, potrivit APDRP, sunt de 50 milioane de euro. Din această sumă, 20% reprezintă contribuţia Guvernului României de la bugetul de stat, iar 80% contribuţia Uniunii Europene.

Implementarea acestei măsuri de finanţare are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în spaţiul rural, prin folosirea şi gospodărirea durabilă a terenurilor agricole. Măsura este destinată prevenirii pagubelor produse de factorii naturali dăunători, reducerii eroziunii solurilor, îmbunătăţirii capacităţii de retenţie a apei, creşterii calităţii aerului, producerii de biomasă, inclusiv de masă lemnoasă de calitate, prin menţinerea sau creşterea biodiversităţii.

Poate fi împădurit orice teren agricol, cu excepţia pajiştilor permanente neafectate de procese de degradare a solului. În această categorie se înscriu și cele din jurul oraşelor, cu condiţia respectării cerinţelor specifice de finanţare, precum și cele care conţin soluri nisipoase şi/sau mobile, loturi situate în lunca Dunării sau în luncile râurilor, dar şi terenurile afectate de eroziune sau deşertificare.

Ce bani se acordă

Plata cuprinde lucrări de înființare, de întreținere a plantaţiei pe o perioadă de 5 ani şi o primă compensatorie fixă anuală pe hectar pentru pierderea de venit, pe o perioadă de 15 ani, începând cu anul înfiinţării plantaţiei.

Costurile standard acceptate pentru înfiinţarea plantaţiilor forestiere sunt diferenţiate pe zone geografice şi se încadrează între 1.560 şi 1.900 euro.

Nivelul plăţilor pentru înfiinţarea plantaţiei forestiere se încadrează între 1.092 şi 1.330 euro/ha pentru înfiinţarea de plantaţii forestiere în afara zonelor defavorizate şi a siturilor Natura 2000 şi poate ajunge până la 1.520 euro/ha pentru înfiinţarea în interiorul zonelor defavorizate şi al siturilor Natura 2000.

Prima anuală pentru întreținere este, de asemenea, diferită în funcţie de zonele geografice. De exemplu, în zona de câmpie, plata va fi de 1.336 de euro, eşalonată pe cinci ani, în zona de deal de 1.155 euro, iar la munte doar 826 euro.

Prima compensatorie fixă anuală pe hectar, pentru pierderea de venit, este diferenţiată pentru beneficiarii fermieri şi nonfermieri și se actualizează pe toată perioada de implementare a proiectului, în conformitate cu modificările din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013.

Cheltuielile cu întocmirea proiectului tehnic se suportă din sprijinul acordat şi nu poate depăşi 10% din valoarea eligibilă a proiectului, în limita  plafoanelor stabilite (70 euro/ha pentru suprafeţe de până la 50 ha, 50 euro/ha între 50 şi 150 ha sau 30 euro/ha pentru suprafeţe mai mari de 150 ha).

Cine poate beneficia

Solicitanţii fondurilor nerambursabile pot fi persoanele fizice, inclusiv persoanele fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociaţiile de persoane fizice sau juridice, precum şi autorităţile publice locale deţinătoare de teren agricol.

Suprafaţa agricolă propusă pentru împădurire trebuie să fie de minimum 0,5 ha. Prima condiţie pe care trebuie să o respecte solicitantul este să facă dovada deţinerii terenului agricol eligibil pentru împădurire. Acesta trebuie să fi fost declarat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în ultimii 2 ani calendaristici şi să fi respectat Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) în toată această perioadă şi pe toată suprafaţa parcelelor propuse pentru împădurire. Dovada se va face prin emiterea de către APIA a unei Note de constatare.

Nu se oferă însă sprijin financiar pentru înfiinţarea plantaţiilor forestiere de pomi de Crăciun sau pentru producerea de energie regenerabilă. Proiectele pot fi depuse la oficiile judeţene ale APDRP.

Lipsă de rentabilitate

Din păcate, în sesiunile anterioare au fost depuse numai 18 cereri de finanţare, în valoare de 2,6 milioane de euro, semn că fermierii nu s-au înghesuit să renunțe la terenuri. Unul dintre motive ar putea fi suma prea mică alocată la hectar pentru înfiinţarea plantației.

Conform unor calcule făcute de specialiști ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, înființarea unui hectar de pădure costă 1.500-2.000 de euro!

Apoi, să nu uităm că pădurea tânără trebuie întreținută până pe la vârsta de 8 ani, când atinge stadiul de masiv, și nu 5 ani, cât se finanțează prin Măsura 221.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.18, 16-30 SEPTEMBRIE 2011

Vizualizari: 732



֩ Comentarii

 
֠ 1.     ruben -- (16-September-2011 )
masura e gandita si are mari anomalii, 1.cate proiecte s-au finantat in prima sesiunea pe tara? 2. se vor depune mai mult de 50 proiecte in sesiunea asta? nu vreau sa fiu rautacios dar....e foarte foarte rau scrisa, si omul de rand care are teren nefolosit....nu va putea nici o data sa acceseze o asfel de masura

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI