Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

O fiinţă enigmatică - INOROGUL MĂRILOR

Dincolo de albastrul rece al mărilor se ascunde o altă lume. Aici, fiecare vieţuitoare pare să fie personaj de basm. Printre acestea, şi narvalul sau inorogul mărilor.

Marea comoară, cornul de fildeş

Aceste fiinţe, de altfel foarte retrase, au fost vânate aproape dintotdeauna pentru cornul lor considerat foarte valoros. Imaginea narvalilor, care crestează cu fildeşul luciul apei pentru a se arăta privirii preţ de o clipă, este superbă. O clipă care, nu de puţine ori, le-a adus pieirea. Podoaba cu care au fost înzestrate aceste animale s-a dovedit a fi foarte râvnită de regii lumii. Vânătoarea acestor cetacee rare a atins cote maxime în Evul Mediu, atunci când vikingii le omorau pentru a face comerţ cu fildeşurile lor. Preţioasele cornuri ajungeau să împodobească sălile regale şi să fie purtate sub forma unor bijuterii de cei de viţă nobilă. Există povestiri potrivit cărora regii au plătit pentru un astfel de trofeu sume egale cu valoare unui castel.

Mândria de a purta o astfel de bijuterie a fost însă plătită scump prin faptul că numărul exemplarelor a scăzut atât de dramatic, încât dispariţia lor era aproape sigură. Cornul narvalilor nu a fost însă căutat doar pentru frumuseţea aparte, ci şi pentru că i-au fost atribuite tot felul de puteri supranaturale. Oamenii se amăgeau crezând că fildeşul inorogilor de mare poate vindeca boli sau poate opri efectul mortal al otrăvurilor. Din aceste considerente, cornul narvalilor a devenit mai preţios decât însăşi viaţa vieţuitoarelor care îl purtau.

Încă mai supravieţuiesc

Deşi au fost supuşi unei vânători excesive, narvalii, vieţuitoare de până la nouă metri şi cu o greutate de o tonă jumătate, au supravieţuit. Datorită firii lor timide, inorogii mărilor au stat multă vreme ascunşi de ochiul iscoditor al ştiinţei. Deşi erau vânaţi permanent, misterul existenţei lor a fost păstrat cu atâta străşnicie de către vânători încât aproape nimeni nu ştia cu adevărat de unde provine fildeşul preţios. Înainte de a fi semnalată oficial existenţa lor, erau istorisite tot felul de legende care vorbeau despre inorogii înaripaţi din cărţile cu basme. Abia în anul 1683, zoologul danez Ole Wurm prezintă lumii adevărata poveste a narvalilor şi a fildeşurilor lor preţioase.

Înainte de a fi o podoabă foarte râvnită, cornul narvalului este practic un senzor al animalului. În timp, studiile ştiinţifice au atribuit mai multe funcţii ale acestui corn. Se credea că este folosit de către narval ca o armă cu care îşi înfruntă prădătorii sau îşi omoară prada. O altă teorie susţinea că îl foloseşte pentru a impresiona femelele sau pentru a sparge banchizele de gheaţă. Însă cele mai recente studii întreprinse de oamenii de ştiinţă au arătat că acest corn are un rol mult mai important. Acela de a determina salinitatea apei, temperatura şi presiunea, toate acestea cu ajutorul celor 10 milioane de nervi care îl străbat. Cornul unui adult poate atinge dimensiuni impresionante, trei metri lungime şi o greutate de peste 10 kg. Valoarea lui este uriaşă, preţul unui fildeş ajungând până la 3.000 de dolari.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 13, 1-15 IULIE 2010

Vizualizari: 720֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI