Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

O fermă didactică seculară

Colegiul Agricol „Dr. Constantin Angelescu“ este cea mai veche şcoală cu profil tehnologic din judeţul Buzău, fiind înfiinţată în anul 1902, din iniţiativa Primăriei Urbei Buzău, sub denumirea de Şcoala Inferioară de Arte şi Meserii. În timp, ea a cunoscut transformări în ceea ce priveşte denumirea, structura, dezvoltarea bazei materiale. Fosta şcoală de arte şi meserii de acum 100 de ani a devenit Colegiul Agricol „Dr. C. Angelescu“.

În perioada existenţei sale şi prin grija sau „negrija“ conducerilor din acele timpuri, unitatea şcolară a avut perioade de intensă dezvoltare sau de „cădere“.
În ceea ce priveşte dezvoltarea bazei materiale a liceului, ferma didactică a avut până în anul 1963 o suprafaţă de 143 ha de teren agricol.

După Revoluţie, conducerea Colegiului a trecut la organizarea fermei, fiind convinsă că aceasta reprezintă, ca şi în anii interbelici, un loc pentru pregătirea de specialitate, dar şi un model pentru fermierii din zonă. Totodată, s-a început achiziţionarea gamei de tractoare şi de maşini agricole necesare.

Din păcate, şcoala a pierdut patrimoniul funciar pe care l-a reţinut, fiind obligată să preia o suprafaţă de 40 ha cu duzi şi 10 ha, undeva prin judeţ. Pentru început s-a efectuat defrişarea terenului de duzii uscaţi şi neîngrijiţi de 30 de ani, după care s-a trecut la delimitarea parcelelor şi la stabilirea planului de cultură.

Fără irigaţii, pe unele terenuri nu se poate face nimic, de aceea s-au efectuat foraje de aducţiune a apei de la 150 m adâncime care se depozitează într-un bazin de acumulare. În anul 2009 s-au cultivat plante de câmp (grâu, rapiţă), plante leguminoase (ceapă, ardei, varză, verdeţuri), asigurându-se un asolament raţional, dar şi un profit care să permită dezvoltarea acesteia.

Majoritatea lucrărilor sunt efectuate de către elevii şcolii

În ceea ce priveşte organizarea unei ferme didactice, din experienţa de 12 ani ca director al unui liceu agricol pot face câteva aprecieri: ferma este vitală pentru orice şcoală agricolă, considerată model de exploataţie, dar şi de rentabilitate.

În practică, nu se pot realiza aceste deziderate deoarece se impune trecerea liceelor agricole la Ministerul Agriculturii sau dubla subordonare, aşa cum este în majoritatea ţărilor Uniunii Europene. În mod normal, toate liceelor agricole ar trebui să dispună de ferme didactice şi de utilaje agricole.

Pământ încă ar mai fi, deşi s-au făcut foarte multe retrocedări fictive. Un modul de 50 ha ar putea fi acceptabil. Însă pentru a da rezultate ferma ar trebui sprijinită la plecare în ceea ce priveşte dotarea. Aceasta chiar dacă împrumutul ar trebui rambursat.

Dr. ing. Nicolae VASILE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.5, 1-15 MARTIE 2010

Vizualizari: 882



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI