Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

O dispută absurdă

Soia modificată genetic şi soia clasică

Interviu cu ing. Constantin Necşulescu, manager general al Societăţii „ORIGINAL SRL“ Olteniţa

Inginerul Constantin Necşulescu face parte din elita specialiştilor din agricultură. Numele lui este rostit cu respect şi admiraţie de colegi de facultate şi colaboratori pe care, de-a lungul anilor, i-a avut în mari şi importante unităţi agricole din judeţul Călăraşi.

Soia, poate cea mai grea cultură

Astăzi, împreună cu fiul său Alin Necşulescu, munceşte la propriu pământurile din zona Dorobanţu-Vărăşti: peste 450 ha de grâu, porumb, floarea-soarelui şi soia. Terenurile sunt luate în arendă conform legii. Este o suprafaţă pe care o poate lucra ca la carte, iar producţiile sunt foarte bune. Soia este cultura cea mai importantă şi cea mai productivă.

– Ce v-a făcut să optaţi în primul rând pentru soia?

– Este o cultură grea, dar tocmai de aceea îmi place. De vreo trei ani nu mai avem voie să cultivăm soia modificată genetic, deşi noi, fermierii, am dori mult să se revină asupra acestui aspect, în primul rând pentru că este mai uşor de lucrat.

– Ce trebuie să ştim despre soia modificată genetic?

– Istoria este aceasta: s-a creat o soia rezistentă la un anumit erbicid-randap-glifosat. Este vorba de o substanţă activă, pe care americanii o foloseau în bălţile din Vietnam. S-au făcut încercări cu soia, s-au găsit nişte exemplare mai rezistente, apoi altele şi mai rezistente cărora le-a fost inoculat câte puţin erbicid, până au ajuns rezistente. Cam aceasta este istoria. Cu acest erbicid efectuăm doar două tratamente, faţă de cele patru aplicate la soia clasică.

– Atunci care este problema?

– Nu este nicio problemă, pentru că această soia transgenică este cultivată şi de argentinieni, brazilieni, australieni, americani... Toate ţările mari producătoare cultivă soia modificată genetic. La soia clasică, în momentul de faţă, ne luptăm foarte mult cu pălămida, pe care erbicidele actuale nu o pot combate. O stagnează din creştere, dar nu o omoară. Regenerează şi iar trebuie să îi mai dai un erbicid.

– Prin administrarea acestor erbicide mai des, se modifică şi calitatea soiei?

– Nu, dar se acumulează o cantitate mare de erbicid. Cu glifosat, au fost ani în care a fost suficientă o singură aplicare.

Un mic secret tehnologic

– De ce atâtea discuţii despre soia modificată genetic?

– Este o treabă pur comercială. Norocul meu este că eu cunosc toate metodele de cultivare a soiei clasice şi obţin producţii foarte bune şi aşa. Dacă vrea cineva să vadă o cultură frumoasă de soia să vină la mine.

– Cum procedaţi, de fapt?

– Cultiv soia clasică în rânduri rare, la 70 cm, faţă de ceilalţi colegi care cultivă în rânduri dese, crezând că producţia va fi mai mare, dar nu este aşa. În rânduri rare are mai multe avantaje: poţi să intri la erbicidat când vrei, pentru că nu calci planta. În situaţia când este secetă mare şi se fac crăpături în sol, eu vin cu prăşitul mecanic şi sparg capilaritatea, adică aşez ţărâna pe crăpături şi apa nu se mai evaporă. În zona noastră cam toate societăţile cultivă soia.

Rodica SIMIONESCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2010

Vizualizari: 1116



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI