Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Nutriţia păsărilor

Pentru obţinerea unor producţii superioare calitativ şi cantitativ, hrana păsărilor trebuie completată cu complexe proteino-vitamino-minerale. Acestea, pe lângă faptul că îmbunătăţesc calitatea furajului administrat, au proprietatea de a asigura păsărilor necesarul de vitamine minerale şi proteine.

Structura complexului proteino-vitamino-mineral

Un alt element nelipsit din hrana păsărilor este complexul proteino-vitamino-mineral, care poate fi completat cu ingrediente furajere cu valoare energetică, cum sunt cerealele, obţinându-se astfel un nutreţ combinat. În cazul furajării cu complex proteino-vitamino-mineral, este recomandat ca pentru pui broiler în perioada 0-28 zile să se folosească CPVM A1-40. În compoziţia lui se regăsesc următoarele elemente:

Mod de utilizare în nutreţurile combinate în prima fază:
• CPVM A1-40 = 40%
• Porumb = 60%

Reţetă pentru faza de creştere

Complexul proteino-vitamino-mineral recomandat în cazul puilor broiler de 29 zile este CPVM A2-35
Mod de utilizare în nutreţurile combinate în a doua fază:
• CPVM A2-35 = 35%
• Porumb = 65%

Complexele enumerate mai sus au în compoziţie şrot de soia, gluten de porumb, ulei, şrot de floarea-soarelui, fosfat de calciu, carbonat de calciu, sare, aminoacizi, premix vitamino-mineral, antioxidant (Etoxichin, BHT, BHA).

Notă: Reţetele prezentate sunt elaborate de specialiştii Institutului de Nutriţie Animală Baloteşti şi reprezintă o formulă ideală de furajare a păsărilor. În activitatea practică, fermierii pot fi puşi în situaţia de a substitui unele elemente nutritive, dar este bine ca aceste abateri să fie cât mai mici.
A consemnat,

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2010

Vizualizari: 1712֩ Comentarii

 

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI