Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Nu, nu este prea devreme, să pregătim stupinele

Să fii apicultor nu este un lucru atât de uşor pe cât am fi înclinaţi să credem. Cei care consideră că albinele nu au nevoie de atenţia noastră se înşeală. La fel ca şi în cazul altor animale, munca printre stupi este una constantă şi foarte meticuloasă.

Luna august este o perioadă foarte solicitantă, atât pentru albine cât şi pentru apicultori, întrucât încep pregătirile pentru iernare. Nu, nu este prea devreme să facem aceste pregătiri. Principala grijă a crescătorilor este să se asigure că familiile de albine care vor ierna sunt sănătoase.

Rezervele de hrană sunt esenţiale

Printre primele lucruri care ar trebui făcute de către orice apicultor sunt verificarea efectivelor de albine şi stimularea ouatului mătcilor cu miere, sirop de zahăr sau cu faguri având puţină miere.
Din cauza trudei intense la care au fost supuse albinele în perioada de culegere a plantelor melifere, calitatea mătcii este scăzută. În condiţiile acestea se pune mare preţ pe schimbarea mătcilor necorespunzătoare şi pe extragerea surplusului de miere.

Fagurii care prezintă defecte vor fi îndepărtaţi din stupină.

În ceea ce priveşte rezervele de hrană, respectiv mierea şi păstura, sunt concentrate în jurul puietului dispus în centrul cuibului. În lipsa acestei lucrări, rezervele de hrană vor fi făcute de către albine, iar rezultatul poate fi unul nedorit, şi anume fenomenul de blocaj al stupului. Asta înseamnă că datorită spaţiului mare în care albinele depozitează hrana pentru timpul iernii spaţiul pentru ouatul mătcii va fi tot mai mic.

Tot în luna august se fac lucrări de micşorare a urdinişului şi a numărului de rame ocupate.

Deblocarea cuiburilor presupune introducerea unui fagure format din celule pentru albine lucrătoare, în mijlocul cuibului. Dacă fagurele a fost complet însămânţat cu ouă, operaţia se poate repeta la intervale de 5-7 zile sau chiar mai repede. Ramele cu rezerve de hrană vor fi puse la marginile fiecărui corp, iar cuiburile în zona din mijloc.

Încălzirea stupului

Începând cu luna august încep treptat să scadă şi temperaturile, mai ales pe timpul nopţii, aşadar este nevoie să avem în vedere şi asigurarea căldurii în stup.

Pentru asta este necesar să reducem cuibul, care va fi format doar din rame bine acoperite cu albine. Fagurii cu puiet pregătiţi pentru eclozionare şi cei cu miere puţină vor fi aşezaţi la margine sau se vor dispune după diafragmă, de unde mierea va fi transportată de albine în cuib.

Pentru a asigura o temperatură optimă în stupină, cuibul poate fi împachetat cu perniţe laterale, iar deasupra podişorului se pune o salteluţă mai groasă.

Ultima lună pentru pregătirea iernatului este septembrie. În această perioadă se acţionează pentru strâmtorarea cuibului şi organizarea lui pentru toată iarna, unirea familiilor slabe, pregătirea mătcilor de rezervă. În ceea ce priveşte hrana, se întrerup hrănirile de stimulare şi se fac ultimele completări cu miere.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 1446



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI