Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Nu este prea devreme să vorbim despre însilozarea porumbului

Porumbul pentru siloz, precum şi cel consumat ca masă verde ocupă între 30-40% din suprafaţa destinată producerii de furaje. Pentru aceasta se cultivă hibrizii muguraşi din grupa 402, dar şi hibrizi care menţin frunzele verzi în momentul când ştiuletele a atins perioada optimă pentru însilozare, adică stadiul de lapte-ceară, cum este Helga. Una dintre cele mai importante calităţi ale acestei plante este că se seamănă 10-15 kg seminţe şi se recoltează 5-10 tone boabe sau 30-40 tone boabe planta întreagă, care se însilozează. Depozitarea se face sub forma murată a plantei întregi, tocată la 1-3 cm. Trebuie presată foarte bine pentru eliminarea aerului, reuşind astfel să obţinem o fermentaţie lactică şi un siloz de porumb cu calităţi organoleptice foarte bune.

Avantaje comparative

Această formă de conservare conferă o serie de avantaje, şi anume:
- dă posibilitatea folosirii furajului într-un timp foarte lung fără să-şi diminueze valoarea nutritivă;
- se reduc riscurile climatice la recoltare şi se elimină cheltuielile pentru uscare;
- scad pierderile pe flux tehnologic;
- se păstrează într-o mare măsură conţinutul în substanţe nutritive şi însuşirile nutreţului verde;
- se asigură o hrănire echilibrată a animalelor în timpul iernii şi în perioadele secetoase ale verii;
- necesită un volum de muncă redus prin eliminarea operaţiunilor de manipulare a furajelor şi prin mecanizare, care se poate asigura în proporţie de 100%;
- are efecte favorabile asupra producţiei şi sănătăţii animalelor în cazul nutreţului însilozat de bună calitate.

Tehnologia însilozării

Silozul se realizează astfel: masa vegetală tocată la 1-3 cm se depozitează în compartimente betonate de 50 metri lungime, 3 metri înălţime şi o lăţime de la 10-20 metri, locaţia fiind dezinfectată în prealabil. Esenţială este presarea acestei mase vegetative pentru a elimina aerul şi pentru a se obţine o fermentare anaerobă, obţinând astfel un siloz de calitate bună. Porumbul tocat se află în stadiul de lapte ceară la nivelul bobului, moment în care, în funcţie de hibrid, planta are 1/3-2/3 frunze verzi şi o umiditate de 60-70%. Este de mare importanţă ca închiderea silozului să se facă în câteva zile pentru a împiedica fermentaţia nefavorabilă. Partea superioară a silozului se încheie sub formă convexă, cu un strat de masă verde de 20-30 cm care să etanşeze mai bine, peste care se seamănă orz, care prin rădăcinile sale fixează partea superioară mai bine. Ideal este pentru etanşarea mai bună a silozului să se folosească folie de polietilenă şi prelată, care se vor fixa prin diferite greutăţi. Silozul de porumb este murat şi, implicit, bun de consum la 2-3 luni de la învelire. Pentru creşterea valorii fermentării bune a silozului se folosesc adaosuri compuse din biopreparate şi substanţe conservante.

Condiţionări

Pentru a fi de calitate, silozul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- conţinutul în SU 25-35%;
- Ph-ul 4-4,2;
- conţinutul în acid lactic 5-9%;
- conţinutul în acid acetic sub 25 g/kg SU;
- conţinutul în acid butiric zero;
- să nu fie mucegăit;
- organoleptic, culoare verde gălbui şi un miros plăcut;
- valoare nutritivă ridicată.

Dr. vet. Mihai PETCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

Vizualizari: 3407֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI