Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Noutăţi de ultimă oră în stropirea livezilor

Chiar dacă are numai 27 de ani, Florin Niţu este deja director de produs pentru culturi speciale - pomi, legume şi viţă-de-vie. A publicat deja prima sa carte de specialitate, intitulată „Soluţii pentru protecţia legumelor“ şi are în pregătire altele, legate de tratamentele la pomi şi viţă-de-vie. Inginer agronom la bază, s-a specializat încă din facultate, în Anglia, unde a lucrat la ferma Rook Row, fiind singurul responsabil cu tratamentele. Apoi, timp de aproape doi ani a acumulat experienţă printre japonezii de la Summit Agro. Din 2008 este director de produs la Syngenta, în cadrul Diviziei de Protecţia plantelor. De la el am aflat şi
ultimele noutăţi privind tratamentele aplicate de-a lungul anului în livezile de pomi. În rândurile ce urmează ne vom referi doar la cele ce ar trebui efectuate în această perioadă.

Ureea previne rapănul la măr

Pe lângă lucrările agrotehnice care se aplică pe tot parcursul anului în Europa, o practică tot mai des folosită este stropirea pomilor cu uree, începând cu jumătatea lunii octombrie, pentru prevenirea şi reducerea presiunii de infecţie a rapănului la măr din anul următor. Recomandată este stropirea cu uree în concentraţie de 5%, adică 5 kg de cristale dizolvate în 100 l de apă. Acest lucru se face înainte de prima stropire de iarnă, când frunzele merilor încep să îşi schimbe culoarea din verde în galben. Dacă nu s-a făcut acest tratament la timp, se poate şi ulterior, prin stropirea frunzelor căzute pe sol. În felul acesta se diminuează considerabil rezerva de boală din anul următor, deoarece ureea grăbeşte descompunerea frunzelor şi devitalizează formele de rezistenţă ale rapănului prezente pe acestea.

Prima stropire albastră

La toţi pomii, primul tratament de iarnă se face cu substanţe cuprice, când frunzele încep să cadă. Acest lucru se întâmplă, de regulă, în noiembrie sau chiar mai devreme, în funcţie de zonă. Specialistul de la Syngenta recomandă pentru stropirea albastră sulfatul de cupru, adică piatră vânătă neutralizată sau zeamă bordeleză care este bine, în general, să se aplice singură, fără a se amesteca cu alte produse.  A doua stropire albastră are loc în primăvară, la dezmugurit. În această fază se poate folosi hidroxid de cupru, care se regăseşte în produse ca Funguran 50 WP sau Champion, în doze de 0,2-0,3% prefloral şi 0,04% postfloral. Florin Niţu recomandă însă oxiclorura de cupru (Alcupral - 0,3% pentru rapăn), care este mai puţin agresivă cu bolile, dar reduce riscul apariţiei fenomenului de fitotoxicitate.

Stropiri până la sfârşitul toamnei

După recoltarea fructelor, unii horticultori consideră că pomii mai trebuie stropiţi o dată sau de două ori, după care tratamentele pot înceta. Însă Florin Niţu recomandă tratamente de întreţinere efectuate la 2-3 trei săptămâni, până către sfârşitul toamnei. Scopul este de a menţine pomii sănătoşi. Produsele din noua generaţie se găsesc la farmaciile fitosanitare, dar şi la unităţile producătoare care distribuie prin magazinele proprii.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2010

Vizualizari: 19188



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Paul Sima -- (15-November-2010 )
Nu cunosc pe domnul ing. Florin Nitu, dar din articolul prezentat inteleg ca este unul din acei tineri care si-au dorit sa invete si in strainatate si fiind serios si iubitor de tara a venit cu noi cunostinte pe care bine face ca le difuzeaza prin acele carti la care lucreaza. In pomicultura fermierul nu trebuie sa abuzeze nici cu tratamentele, ci sa aiba o strategie de a le folosi cat mai putin si cat mai eficient. Sunt acum soiuri rezistente la boli si vin cu propunerea de a fi plantate intr-un procent cat mai mare. Sunt de acord cu tratamentele de iarna, dar dupa efectuarea taierilor.

֠ 2.     eremia petre -- (7-January-2011 )
Folosesc de 6 ani ureea cu 1% buret la ferma lacul rezi cu rezultate f. bune UREEA46 este cel mai ieftin ingrasamant cu CARBAMIDE cele mai folosite in vest ,la toate stropirile , deoarece NH2 este azot proteic si se asimileaza direct prin somate si lenticele .Tratamentul din noiembrie sporeste azotul proteic-NH2=fata de cel ne proteic=NO3 NH4 =asigurand cresterarezistentei la ger;este necesar ca odata cu b.bordelaise sa dam si borsi zn ,mg ptr. metabolismul amidonului ; sa dam P205si K20 pentru a creste apa legata si grasimile.ASA PREGATIM NOI POMII PTR IERNAT

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI