Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Nicio grădină fără sfeclă roşie!

Sfecla roşie se cultivă relativ uşor şi pe câţiva metri pătraţi de pământ se poate asigura completarea cămării de iarnă. Ce-i care au posibilitatea de a face o afacere foarte bună din cultivarea acestei plante trebuie să ştie că cererea pe piaţă este mare, iar preţul este bun.

Această plantă este cultivată pentru consumul rădăcinilor, care se folosesc preparate sau marinate. Rădăcina conţine şi o gamă largă de substanţe minerale. Culoarea roşie este dată de un glicozid-betanina, care are valoare alimentară şi constituie un colorant natural în industria alimentară.

Cerinţe agrotehnice

Temperatura optimă de creştere este de 15-20°C, iar cea de germinaţie 4-5°C, în care caz răsare în 22 de zile, la temperatura de 20°C răsare în 5-6 zile. Plantele suportă îngheţurile între -5 şi -8°C, dar în faza de fructe cotiledonale sunt mai sensibile (-2°C). După ce începe acumularea substanţelor, plantele devin sensibile la temperaturi de 5-10°C şi pot vernaliza prematur, formând tulpini florale în primul an de cultură.

Sfecla roşie este o plantă de zi lungă. Plantele au cerinţe moderate faţă de umiditate, dar în cursul germinaţiei şi îngroşării rădăcinilor umiditatea trebuie să fie mai ridicată. Solurile mijlocii spre compacte, lutoase luto-nisipoase, luto-argiloase, bogate în humus, bine aprovizionate cu potasiu sunt cele mai favorabile.

Fertilizarea: atenţie la potasiu!

La începutul creşterii, nevoia de azot şi fosfor este mai mare, stimulând dezvoltarea aparatului foliar şi a rădăcinilor, apoi cresc cerinţele faţă de potasiu, necesar sintezei şi depunerii glucidelor, ca şi pentru colorarea rădăcinilor. Excesul de azot (amoniacal) şi insuficienţa de potasiu pot determina o slabă coloraţie şi depre­cierea calitativă a rădăcinilor, dar şi acumularea unor cantităţi mai mari de azot mineral.

Fertilizarea se face cu 20-30 t/ha gunoi de grajd, bine descompus, la care se adaugă 50-60 kg P2O5 şi 60-90 kg K2O la hectar. Aplicarea unei treimi din doza de potasiu în cursul vegetaţiei sub formă de sare potasică, ca şi a unei doze de 60-120 kg N la pregătirea patului germinativ şi în cursul îngroşării rădăcinii sporeşte producţia cu 40%. O fertilizare cu borax 20 kg/ha sau o aplicare foliară de borax 0,2% previne apariţia carenţei de bor.

Asolamentul

Sfecla se introduce în sola rădăcinoaselor. Se poate cultiva succesiv după salată, ceapă verde, mazăre verde, dar nu după spanac, faţă de care prezintă incompatibilitate. Terenul se pregăteşte printr-o afânare repetată, erbicidare şi modelare în straturi ridicate.

Semănatul

Sfecla roşie se seamănă în lunile martie-aprilie, după ce în sol se realizează 5-8°C, dar soiurile timpurii şi semitimpurii se pot semăna până la mijlocul lunii iulie, la distanţa de 76+37+37 cm, pe teren modelat, şi la 70+40+40 cm pe teren nemodelat, folosind 12-14 kg/ha de sămânţă.

Se răreşte la 12-14 cm între plante pe rând. Pentru culturi pe suprafeţe mici se poate semăna în rânduri echidistante la 25/10 cm cu 18-20 kg sămânţă la ha şi 400-600 mii de plante/ha.

Îngrijirea culturii constă în praşile repetate (3-4). La praşila a doua se face răritul plantelor. Sfecla roşie se irigă de 3-5 ori. Combaterea cercosporiozei se face cu Dithane M-45, 0,2% sau Turdacupral 0,4%, iar a afidelor cu Sinoratox 0,1% sau Carbetox 0,4%.

Recoltarea are loc toamna, după primele brume, dar înainte de îngheţ. Soiurile cu rădăcină sferică se smulg uşor cu mâna sau se dislocă, după care se adună, se curăţă de frunze, se sortează şi se ambalează în lăzi tip P sau box-paleţi.

Păstrarea se face în silozuri, pivniţe sau depozite specializate, la temperatura de 0-1°C şi umiditatea de 80-90%.

Ing. Daniela CRISTE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2010

Vizualizari: 6340֩ Comentarii

 
֠ 1.     preda stefan -- (15-June-2012 )
imi puteti spune unde pot distribuii recolta de sfecla rosiie am fosate mult

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI