Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Nemţii ne îndeamnă să refacem ce am distrus

Doamna Ilse Aigner, ministrul federal pentru Alimentaţie, Agricultură şi Protecţia Consumatorului din Germania, s-a aflat recent, într-o vizită oficială, în România, acceptând invitaţia ministrului român Valeriu Tabără. Cei doi demnitari au discutat despre procesul de deşertificare din sudul României, importanţa sistemelor de irigaţii, necesitatea încheierii unui protocol de colaborare în domeniul cercetării sau despre soarta organismelor modificate genetic (OMG). Un alt subiect s-a referit la fermele din regiunile montane, despre care Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, a spus că trebuie să li se acorde sprijin, pentru specificitatea lor, dar şi pentru că în astfel de ferme se pot realiza diferite produse specifice.

Modelul german

Ilse Aigner a declarat în faţa presei, după întâlnirea cu Valeriu Tabără, că Germania doreşte să ajute fermierii români prin constituirea unor staţii de maşini, după modelul german, furnizând cunoştinţele necesare în acest sens. „Am arătat faptul că noi suntem dispuşi să furnizăm know-how-ul necesar. Am oferit posibilitatea de a-i ajuta pe agricultorii români, în sensul constituirii unor staţii de maşini, aşa cum le avem şi noi în Germania. Asta înseamnă că un agricultor îşi cumpără o maşină agricolă, pe care apoi o pune la dispoziţie şi celorlalţi, sub formă de prestări servicii, pentru că un agricultor foarte mic cu greu îşi poate permite să-şi cumpere un astfel de utilaj“, a precizat ministrul federat.

Arenda, într-o nouă gândire

Valeriu Tabără consideră că, pentru agricultură, unul dintre elementele cele mai importante este stabilizarea fermierilor pentru a nu-i pierde şi menţinerea de ferme active, care să se orienteze către piaţă.  Ministrul român a apreciat ceea ce s-a întâmplat în unele landuri germane, pentru concentrarea şi formarea exploataţiilor agricole performante. Conform explicaţiilor date, acolo a fost modificat Codul civil, pentru a stimula arendarea. La noi, MADR ia în calcul stimularea financiară a arendării terenurilor, pentru ca planul de afaceri al unei exploataţii agricole să nu fie făcut pe 1-2 ani, ci să ducă efectiv la o afacere care să meargă chiar până la 50 de ani. Sprijinul acordat proprietarilor de terenuri, pentru a-i convinge să accepte arendarea, ar putea pleca de la 25 de euro pe hectar, pentru 5 ani, până la 150 de euro, pentru 50 de ani.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 23, 1-15 DECEMBRIE 2010

Vizualizari: 779֩ Comentarii

 
֠ 1.     ion -- (1-December-2010 )
Din pacate sistemul de colaborare in domeniul mecanizarii care merge bine in Germania ,nu se poate aplica in Romania datorita unui individualism romanaesc .Plantele modificate genetic trebuiesc intoduse ,stiinta merge inainte.Este incorect dnumirea plante modificate genetic .In general toate soiurile noi sunt modificate genetic prin metode traditionale de ameliorare ,OMG.sunt facute prin inginerie genetica.Tebuie stimulata arendarea

֠ 2.     D.Drinceanu -- (2-December-2010 )
Nu poate fi realizat nimic fara masuri urgente si premergatoare, in ordinea de prioritati: refacerea irigatiilor, inclusiv prin sistemul puturilor in strat freatic in zonele joase; masuri stimulative pentru producerea si vanzarea DIRECTA de catre producatori a produselor indigene; masuri stimulative legislative pentru refacerea fondului funciar faramitat prin legea 5/90; arendarea in sistem occidental; debarasarea de mentalitati fanariote si bizantine in finantari inter/europene si acordarea de prioritati achizitiilor interne-NU IMPORTURILOR, etc.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI