Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Natura, singura speranţă pentru sătenii din Secăria

Un drum misterios, tăiat în munte, aproape paralel cu drumul „mocăniţei“ de altădată şi sălbăticia Bucegilor, te duce din Comarnic la Secăria. Până să ajungi aici ai de mers cale de şase kilometri, urcuş continuu pe serpentine situate la 1.000 de metri altitudine. Secăria, sat cu o mie de suflete, începe să devină un punct de răscruce al marilor trasee turistice din zonă.

Fie şi numai că din vârful Neamţu, ce domină aşezarea, se vede toată panorama de vis a Văii Prahovei. La intrare, o pancartă pe care, alături de salutul de „Bine aţi venit la Secăria“, te întâmpină urarea „Dumnezeu să vă binecuvânteze!“.

La Secăria, aşa cum o arată şi numele, doar natura este bogată. Cât poţi cuprinde cu privirea vezi limpede cetatea celor şapte munţi, împodobiţi cu pajişti, cu păduri de fag şi brad, punctată de câteva cariere de piatră. Singurele făpturi sunt caii, care pasc liber pe povârnişuri. Nici urmă de vreo unitate agroindustrială. Sărăcia este aici la ea acasă. Vrerea neîmplinită a unora dintre săteni de a-şi dura gospodării agroturistice îi ispiteşte acum pe diferiţi investitori de a zidi, pe Gârbova, o staţiune montană în toată regula.

Un sat de vacanţă de 20 milioane euro

Era la începutul toamnei trecute, când cutreieram împreună cu primarul Iulian Popa poienile şi pădurile din împrejurimi. Parcurgeam unul după altul locurile creionate de proiectant, unde urmează să prindă contur Satul de vacanţă. Investiţia se doreşte a constitui inima viitoarei staţiuni montane de la Secăria, a cincea de pe Valea Superioară a Prahovei! Chiar dacă acum sunt zile de iarnă, utilaje grele mai scormonesc pământul. „Aici vor fi ridicate 150 de vile, plus alte construcţii specifice“, ne explică primarul Iulian Popa.

Aflăm astfel că vor fi ridicate un hotel de mare capacitate, un motel, dar şi o bisericuţă din lemn, vor fi amenajate terenuri de fotbal şi tenis, un patinoar, teren de joacă pentru copii... Şi o parcare. Utilităţile există deja: captare de apă şi reţea electrică. Şi în perspectivă, o aducţiune de gaz metan. Valoarea investiţiei: 20 milioane de euro.

Avantajele pentru comună vor fi foarte mari. Mai întâi, venituri consistente la bugetul local (care acum nu depăşeşte 30 miliarde lei vechi), dar mai ales peste 100 noi locuri de muncă. „Vedeţi dumneavoastră că natura salvează satul, îl scoate din sărăcie“, spune ca pentru sine primarul.

Până în toamna lui 2009 va prinde contur şi satul cel nou, de vacanţă. Mai mult, va fi reinstalată şi „mocăniţa“, o linie ferată îngustă, aşa cum a fost până acum o jumătate de secol. Tot de acolo va fi construită şi o telegondolă. Până atunci însă administraţia locală a început o veritabilă ofensivă edilitară.

Fondurile europene întineresc comuna

Primăria s-a implicat serios. Proiecte ambiţioase prind contur: drumuri asfaltate, canalizare, edificii noi, şcoală generală, grădiniţă cu dotări moderne, chiar şi cu aer condiţionat, o sală de festivităţi şi un nou local de primărie. La toate acestea, cu fonduri europene, mai mulţi localnici îşi vor deschide gospodării agroturistice. Materialele de construcţie sunt la îndemână: lemnul din pădurea comunală, piatra din cele două cariere. Toate acestea scot, în sfârşit, din izolare comuna Secăria, ale cărei frumuseţi naturale vor putea fi cunoscute şi preţuite.

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2009

Vizualizari: 1539֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI