Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Natura 2000 nu înseamnă doar restricţii

„Conceptul Natura 2000 este prezent de mulți ani în Europa și, de mai puțin timp, în România. Pentru a-l înţelege, trebuie să pornim de la premisa că avem nevoie de dezvoltare durabilă. Păstrăm ceea ce avem și ne dezvoltăm, dar cu anumite reguli impuse, care sunt foarte bune. Trebuie să avem un echilibru între dezvoltarea economică şi ceea ce am moștenit de la natură“ – a declarat Cristian Apostol, secretar de stat la Ministerul Mediului și Pădurilor (MMP).

Declarația a fost făcută recent, cu ocazia lansării unui proiect de anvergură, Info Natura 2000 „Campanie naţională de conştientizare privind importanţa conservării Biodiversităţii prin Reţeaua Natura 2000 în România“. Proiectul este implementat de Fundaţia Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD), în parteneriat cu Direcţia Biodiver­sităţii din cadrul MMP, termenul limită fiind 14 martie 2013.

Proiectul contribuie la implementarea reţelei Natura 2000 în Româ­nia atât prin creşterea gradului de conştientizare a autorităţilor centrale, locale şi a publicului larg, cât şi prin întărirea capacităţii instituţionale, necesare implementării legislaţiei comunitare în domeniul protecţiei naturii.

Bugetul total este de 14.036.402 lei, dintre care 11.543.466 lei finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (80%) şi bugetul de stat (20%), contribuţia CNDD, în calitate de beneficiar, fiind de 2.492.936 de lei.

România, la pas

„Vom lua România la pas, îi vom ajuta pe oameni să înţeleagă de ce Reţeaua Natura 2000 a fost un program vizionar şi de ce este în avantajul nostru să-l sprijinim în continuare. Capitalul natural este fundamentul pe care dorim să se realizeze un nou model de dezvoltare socio-economică sustenabilă, iar conservarea biodiversităţii încă nu se află în topul priorităţilor de pe agenda publică din România“ – a afirmat Radu Vădineanu, manager de proiect.

Domnia sa a adăugat că, prin acest proiect, se dorește schimbarea percepţiei negative pe care oamenii o au despre efectele măsurilor de conservare a biodiversităţii şi să se arate că Reţeaua Natura 2000 poate constitui unul dintre puţinele elemente concrete pentru un viitor mai bun.

Câteva componente ale proiectului

Vădineanu a spus că, în prezent, se desfăşoară filmările pentru serialul documentar Natura 2000 și că a fost lansată o secţiune web de informare asupra siturilor. De asemenea, a început pregătirea materialelor necesare pentru sesiunile de instruire şi evenimentele de conştientizare programate pentru anul viitor.

Sesiunile de instruire a personalului agenţiilor de protecţie a Mediului (ANPM, ARPM, APM) vor fi organizate în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare.
Totodată, vor fi elaborate materiale de instruire şi informare.

Despre Natura 2000

Natura 2000 este reţeaua de arii de conservare a naturii la nivelul Uniunii Europene, creată pentru a asigura supravieţuirea celor mai valoroase specii şi habitate din Europa. Nu este limitată la rezervaţiile naturale, ci se bazează pe un principiu mult mai larg de conservare şi utilizare sustenabilă, conform căruia oamenii şi natura pot trăi împreună în armonie.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2011

Vizualizari: 605



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI