Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Monsanto - locul unde s-a născut porumbul transgenic

În legătură cu această descoperire care avea să revoluţioneze progresul agriculturii mondiale s-a născut şi o legendă. La originea ei se află tocmai savantul care ar putea fi socotit părintele organismelor modificate genetic. De atunci şi până acum au trecut mai puţin de două decenii, răstimp în care plantele modificate genetic au fost extinse pe 130 milioane hectare, iar pe „lista neagră“ a cultivatorilor se află 25 de ţări. Fenomenul a ajuns şi în continentul asiatic, acolo unde cererea de alimente este extraordinară.

Daţi-i Cezarului ce i se cuvine

Revenind însă la parada transgenică de la Lovrin, vom începe a spune că reprezentanţa Monsanto în România a expus atât hibrizi de porumb transgenic ce sunt cultivaţi pe teritoriul Uniunii Europene, cât şi hibrizi aflaţi în testare în România.

Hibrizii de porumb transgenic autorizaţi pentru cultivare comercială în UE (vânduţi de producător sub denumirea Yieldgard) prezintă rezistenţă la sfredelitorul european al tulpinilor de porumb (Ostrinia Nubilalis) şi au fost introduşi în ţara noastră din anul 2007, moment în care România a devenit membră a Uniunii.

Ostrinia cea care ne ostracizează

Ostrinia Nubilalis este considerat principalul dăunător al culturii de porumb din Europa, Asia, Africa de Nord şi America. Insecta este răspândită în toate zonele de cultură a porumbului din ţara noastră, atacuri puternice înregistrându-se în Banat, Transilvania, nordul Moldovei.

Ei fac parte din portofoliul virtual

În cadrul platformei de la Lovrin au fost prezenţi toţi hibrizii din gama MON 810.
Tot Monsanto a adus şi produse noi, hibrizi de porumb transgenic cu diferite tipuri de toleranţă şi rezistenţă la diferiţi dăunători, aflaţi încă în testare. Astfel:

- Porumbul Roundup Ready - NK603 ce conferă toleranţă la glifosat (N-fosfonometil-glicină), ingre­dientul activ al erbicidului Roundup, neselectiv, postemergent, cu spectrul larg şi aplicare foliară. Din anul 2001, NK603 este cultivat în scop comercial în SUA şi Canada, iar din 2004 - în Argentina şi în Filipine, iar în Honduras începând cu 2005. Uniunea Europeană a autorizat importul, procesarea şi consumul uman şi furajer începând cu anul 2005. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor a dat aviz pozitiv pentru cultivarea acestui porumb şi pe teritoriul Uniunii Europene.

Celebrul porumb YieldGard

- Porumbul YieldGard cu toleranţă la Roundup Ready - NK603 MON 810 este o combinaţie obţinută prin încrucişare tradiţională între două linii parentale consangvinizate, derivate din evenimentele de transformare NK603 şi, respectiv, MON 810, care conferă toleranţă la glifosat (N-fosfonometil-glicină), ingredientul activ al erbicidului Roundup şi rezistenţă la dăunătorul Ostrinia Nubilalis. 

- Porumbul YieldGard VT Diabrotica virgifera virgifera cu toleranţă la Roundup Ready -  MON 88017 controlează un spectru larg de buruieni, are o excelentă protecţie a culturii, flexibilitate şi compatibilitate cu sistemul de lucrări minime ale solului prin utilizarea erbicidului Roundup Ready şi deţine o protecţie superioară împotriva pagubelor produse rădăcinilor de porumb de către Viermele vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte). În UE a fost aprobat pentru import începând cu anul 2009.

- Porumbul YieldGard VT Triple Pro - MON 89034 × MON 88017 este o com­bina­ţie obţinută prin metode tradiţionale între două linii parentale consangvinizate modificate genetic derivate din MON 89034 şi din MON 88017.

- Porumbul YieldGard VT PRO - MON 89034 × NK603 este o combinaţie obţinută prin ameliorare convenţională, a două linii parentale consangvinizate modificate genetic derivate din MON 89034 şi NK603. Prin această combinaţie, porumbul astfel obţinut oferă protecţie faţă de daunele produse prin hrănire de Sfredelitorul european al tulpinilor (Ostrinia nubilalis) şi de alte insecte lepidoptere dăunătoare, cât şi toleranţă la glifosat. A fost aprobat pentru import în UE începând cu vara acestui an.

Mihaela Vasile, Clement Lupu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 1549



֩ Comentarii

 
֠ 1.     kesarion -- (4-October-2010 )
De ce nu spuneti nimic si despre costurile imense pe care le au cultivatorii,dupa trei -patru ani? Sau despre suspiciunile privind nocivitatea?

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI