Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Misterele fascinante ale civilizaţiilor apuse

Deşi vremurile poate au încercat să şteargă din memoria temporală existenţa unor civilizaţii măreţe, poveştile lor încă mai răsună în cotloanele istoriei. Astfel, din paginile cărţilor vechi se întrupează personaje enigmatice, pline de mistere, ce te îndeamnă să savurezi fiecare rând scris despre viaţa lor.

Olmecii, primii stăpâni ai Americii

America, tărâmul fermecat al tuturor posibilităţilor, are un trecut înfloritor şi plin de fervoare. Potrivit istoricilor, pământul american a fost călcat pentru prima oară de oameni în urmă cu aproape 40.000 de ani.

Una dintre cele mai vechi civilizaţii americane este cea olmecă, popor ce a trăit în Mexicul de Est. Istoria civilizaţiei olmece este fascinantă nu doar prin vechimea ei, ci şi prin modul de viaţă a oamenilor din acele vremuri. Departe de a se bucura de progresul ştiinţific al vremurilor noastre, olmecii au reuşit să impresioneze prin măreţia centrelor de cult pe care le-au construit. Munca lor este cu atât mai măreaţă cu cât regiunea în care olmecii şi-au stabilit teritoriul era, în fapt, o zonă de pădure tropicală mlăştinoasă.

În uriaşele temple de cult, construite din lemn, îşi puteau duce viaţa câteva sute de preoţi şi slugi ale lor, cărora li se alăturau alte câteva milioane de oameni veniţi pentru a se închina zeilor. Deşi rămăşiţele acestor temple nu au rezistat până în zilele noastre, urmele civilizaţiei olmece nu au fost şterse cu desăvârşire de timp. Istoricii au descoperit monumente olmece simbolizând fiinţe având trăsături umane, dar şi trăsături specifice rechinilor, tigrilor sau acvilelor.

 Dimensiunile acestor sculpturi sunt uriaşe şi au fost făcute din piatră, jad sau din roci de natură vulcanică, precum bazaldul şi obsidianul. 
Deşi a fost o civilizaţie înfloritoare, după 400 de ani a decăzut, lăsând în urmă doar o moştenire arheologică preţioasă.

Cititorii în stele
Mayaşii sunt o civilizaţie învăluită în misticism.

Poporul Maya este reprezentat în cărţi ca un simbol al perfecţiunii şi al înţelepciunii. Asemeni olmecilor, mayaşii şi-a găsit căminul în inima pădurilor tropicale, pe peninsula Yucatan, unde au ridicat temple şi monumente impresionante, chiar dacă uneltele de care dispuneau erau rudimentare. Aici s-a născut şi a pierit una dintre cele mai înfloritoare civilizaţii. Leitmotivul studiilor laborioase pe care mayaşii le făceau era timpul. Datorită cunoştinţelor avansate de matematică şi astronomie au reuşit să întocmească calendare complexe pe milenii întregi.

Se pare că, urmărind poziţia stelelor şi a planetelor, mayaşii au prevestit un sfârşit sumbru al pământului.

Deşi istoria ne prezintă poporul Maya ca o civilizaţie puternică, şansele de a rezista în faţa cuceririi spaniolilor s-au risipit în secolul XVI-lea, când decăderea a fost împlinită.

Un popor însetat de sânge

Istoria este de multe ori pătată de sânge. Atunci când vine vorba despre civilizaţia aztecă, gândul ne poartă inevitabil la sacrificiile umane înfiorătoare făcute pe acele vremuri. Zeul căruia se închinau aztecii era Soarele. După credinţa lor, astrul ceresc trebuia să lupte cu Noaptea, iar victoria zeului lor nu putea fi sigură decât dacă erau oamenii jertfiţi pe altarul înalţilor preoţi.

Din aceste motive, aztecii comiteau adevărate genocide, o singură dată putând fi omorâţi mii de oameni. Tirania pe care civilizaţia aztecă a reuşit să o instaureze a creat însă, dintr-un imperiu puternic, un imperiu vulnerabil care şi-a pecetluit pieirea.

Laura Dobre
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2010

Vizualizari: 1174֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI