Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Minunea de la Oniceni

Aşezată la hotar cu judeţele Bacău şi Vaslui, comuna nemţeană Oniceni, un loc unde nu se întâmpla mai nimic, tinde să devină un nume pe piaţa constructorilor de... avioane.

În urmă cu câţiva ani, revenea în comuna natală un onicean, pe numele său Vasile Pricopie. Atras de mirajul zborului, tânărul a plecat să-şi împlinească visul. A lucrat în industria de profil la Bucureşti, Sibiu, Bacău, iar după 1990 în Germania.

Între timp şi-a completat studiile, a devenit inginer şi, în urmă cu câţiva ani, şi-a convins asociatul, un neamţ, că şi la Oniceni, un punct necunoscut pe harta ţării, se pot construi avioane.

Sediul – să-i spunem – fabricii se află într-un fost grajd al CAP-ului, amenajat acum după toate exigenţele unei astfel de industrii.

La intrare, străjuită de un avion „adevărat“, cum îmi spune un puşti, o firmă pe care scrie „Societatea comercială Aer Tech Impex SRL Construcţii Avioane Uşoare“ şi mai jos, „Light Aircraft Company“. Înăuntru mese, la care lucrează câţiva tineri, şi avioane în diferite stadii de execuţie.

„Fabricăm, îmi spune domnul inginer Vasile Pricopie, avioane ultrauşoare pentru zboruri de agrement cu unul sau două locuri, într-un spaţiu pe care l-am preluat în ruină. Am creat condiţiile necesare, am calificat, ca să spun aşa, câţiva tineri absolvenţi ai şcolii de arte şi meserii din localitate şi rezultatele se văd“.

Cum a fost începutul? Domnul Pricopie zâmbeşte unor aduceri aminte. „Am fost privit cu ironie şi neîncredere, dar când primul avion a fost gata, aici a venit, cum spune poetul «mulţime de norod», ca să vadă minunea. Acum s-au obişnuit“.

În zbor pe cerul Europei

Procesul de fabricaţie este unul deosebit de complex. Motoarele sunt aduse din Australia sau Austria, ca şi bordul sau staţia radio. Tabla utilizată pentru avion este specială, din aluminiu, magneziu, siliciu sau titan pentru anumite piese.

Se lucrează cu minuţiozitate şi migală. La fiecare aparat sunt utilizate circa 20 de mii de nituri. Fiecare avion este supus la probe, astfel încâtl să corespundă standardelor internaţionale.

Acum cele 13 avioane fabricate la Oniceni zboară pe cerul Germaniei, Italiei, Franţei, Cehiei şi chiar în Africa. Aparatele „de Oniceni“ zboară la o altitudine de 3.500 – 4.000 metri, au o autonomie de zbor de şase ore şi o viteză de croazieră de 170 la oră, iar carburantul folosit este benzină obişnuită.

Un vis împlinit, o afacere prosperă

Domnul inginer Vasile Pricopie este optimist. Visează să-şi dezvolte afacerea şi să atragă tinerii în această meserie cu totul neobişnuită pe aceste meleaguri. Începutul a fost făcut, dar vrea ca una dintre clasele Şcolii de Arte şi Meserii să aibă ca profil de activitate construcţia de avioane.

De altfel, o parte din elevi fac aici practica de producţie şi, nu peste multă vreme, inginerul vrea să înfiinţeze la Oniceni un club de aeromodelism. „E primul pas, spune domnia sa, în tainele meserie, cu atât mai mult cu cât sprijinul vine şi din partea celor care diriguiesc treburile comunei“.

Viitoare destinaţie turistică

Recent, Consiliul local a aprobat amenajarea unui aeroport pentru care s-au afectat 12 hectare de teren.

„Imediat ce timpul ne va permite, declară domnul Ioan Duminică, primarul comunei, vom trece la nivelatul terenului, îl vom supraînsămânţa cu un gazon special şi vom construi utilităţi necesare, astfel că, în cel mai scurt timp, avioanele fabricate la Oniceni să decoleze de aici cu destinaţia Europa“.

Mai mult, primarul vede în perspectivă organizarea unor zboruri de agrement şi deci atragerea turiştilor care să se bucure, pe lângă senzaţia spre înălţimi, şi de frumuseţea unor locuri, aşa cum spunea un localnic, binecuvântate de Dumnezeu.

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2009

Vizualizari: 1395



֩ Comentarii

 
֠ 1.     manolache -- (1-March-2010 )
Da cunosc despre ce este vorba si il felicit pe domnul Pricopie Vasile pentru curajul lui.De asemenea tote laudele din lume pentru Dl.primar care incearca sa faca cat mai multe lucruri inca de prin anii1985 felicitari Domnilor datii tot asa ininte ca faceti o treaba nemaivazuta pe aceste meleaguri Va urez la cat mai multe realizari mult succes si sa va mandriti cu ceia ce faceti Dumnevoastra in acesta localitate unde nu prea poti gasi de lucru asa de usor

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI