Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Mieii de Baia, pe pieţele din Grecia şi Iordania

• În anul 2010, Tolil Company, societate administrată de Gigică Apostol, a livrat la export aproximativ 200.000 de capete. Afacerea a generat un profit de 700.000 de euro.

Profilată pe exportul de tineret ovin, ferma de la Baia, judeţul Tulcea, este una dintre unităţile etalon pentru agricultura românească. Înfiinţată în anul 1998, unitatea manageriată de Gigică Apostol a preluat 40% din activele fostului complex de porci de la Baia. Cele cinci hale luate în gestiune au fost populate încă din primul an cu un efectiv de 500-600 de ovine. Un an mai târziu, societatea şi-a extins obiectul de activitate, axându-se şi pe cultivarea a 200 ha de teren agricol în scopul asigurării bazei furajere.

„Am mers pe tradiţia veche, tatăl meu ocupându-se cu oieritul de dinainte de ’89. Ştiu să fac orice, de la muls, la jupuit. Am păscut chiar şi oi“, mărturiseşte Gigică Apostol. Boom-ul economic al firmei s-a înregistrat în anul 2001, odată cu liberalizarea exportului în Comunitatea Europeană. „Atunci am început să creştem, fiind şi foarte bine organizaţi. Treptat, am extins şi suprafaţa cultivată, ajungând la 1.100 ha, din care orz - 200 ha, porumb - 100 ha, lucernă - 70 ha, iar restul floare, rapiţă şi alte culturi.“ În afara celor 5 hale preluate iniţial, în cadrul fermei de la Baia s-au mai construit şi 4 şoproane destinate creşterii şi îngrăşării mieilor în perioada sezonului cald.

Şi totuşi, se extinde

Deşi afacerea pe care o gestionează a generat profituri considerabile în 2010, Gigică Apostol a declarat că intenţionează să demareze noi investiţii. Astfel, prin intermediul unui proiect de finanţare depus luna trecută, sunt vizate construcţia unui siloz pentru cereale cu o capacitate de 10.000 de tone, precum şi a unei fabrici de nutreţuri combinate. Valoarea proiectului se ridică la 1.850.000 euro. Acesta ar fi cel de-al treilea proiect de care ar beneficia SC Tolil Company, după cele din 2006 pentru achiziţie de utilaje (valoare 300.000 de euro) şi din 2008 pentru achiziţie de utilaje şi camioane transport animale (în valoare de 1.130.000 euro).

Piaţa românească, nesemnificativă

Interesul redus pentru consumul de carne de miel pe piaţa internă a făcut ca mieii de Baia să ia drumul Balcanilor, (Grecia şi Bulgaria), dar şi al Orientului Apropiat, în special al Iordaniei. „Nu duc lipsă de cumpărători, fiindcă ne facem treaba bine şi clienţii sunt mulţumiţi. Şi avem clienţi serioşi. Pe piaţa românească nu avem cerinţă. În România nu se consumă carnea de miel decât în perioada Paştelui, deci nesemnificativ. Interesul este să exportăm. La ora asta deţinem doar un efectiv de 1.200 capete mame şi am trecut pe tineret la îngrăşat. Pe timp de vară, merg pe o capacitate de 30.000 de capete. Cum s-a îngrăşat mielul, l-am şi vândut şi venim cu alţii. Tot timpul ţinem ferma plină“, a precizat Gigică Apostol.

Frăţia machidonilor

Neafectat de recesiunea globală, fermierul în vârstă de 45 de ani ştie care e reţeta succesului: familia, dar şi ambiţia, seriozitatea şi un dram de noroc. „Toţi oamenii principali din această firmă sunt cumnaţii şi nepoţii mei. Când ai oameni de bază, lucrezi altfel”, a spus Apostol, absolvent al Liceului Agricol din Constanţa, secţia veterinară, care speră că fiul său, în vârstă de 9 ani, să-i preia peste un deceniu gestiunea afacerii. „Aşa-i la machidoni. Nu pierdem afacerea. Fetele se duc la norocul lor, iar băiatul rămâne“.

Profil societate
SC Tolil Company SRL
Punct de lucru Baia, judeţul Tulcea
Administrator: Gigică Apostol
Număr de angajaţi: 30
Cifra de afaceri în 2010: 13 milioane de euro
Profit în anul 2010: 700.000 euro

„Nu ne-a afectat criza pentru că ne-am văzut de treabă şi nu ne-am înglodat în datorii. Din punctul meu de vedere, exportul de animale vii este o afacere profitabilă dacă o faci conştiincios. Ceea ce este important de spus este faptul că nu avem credite bancare. Bănuiesc că şi ăsta e un avantaj“.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2011

Vizualizari: 7350֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI