Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Micoplasmozele  păsărilor, boli declanşate de factori favorizanţi

Micoplasmozele păsărilor sunt boli infecţioase produse de germeni din genul Mycoplasma, care afectează în special aparatul respirator la găini şi curci, determinând micoplasmoza respiratorie aviară cunoscută şi sub denumirea de boala respiratorie cronică. Aceasta se caracterizează clinic prin semne respiratorii cronice: tuse, raluri traheale, urmate de întârzieri în creştere a tineretului aviar, slăbirea progresivă a găinilor adulte, scăderea producţiei de ouă şi prin diferite leziuni interne: aerosaculite, pericardite, perihepatite, pneumonii, salpingite etc.

Boala apare cu incidenţă mai redusă la fazani, bibilici, prepeliţe, păuni, porumbei.

Principalele surse de infecţie

Păsările bolnave, convalescente şi cele cu infecţii inaparente care poartă germenii în aparatul respirator sunt cei mai importanţi vectori de răspândire ai bolii. Micoplasmele sunt eliminate în mediul exterior prin jetaj şi aerosoli care contaminează aerul din adăposturi, contribuind la îmbolnăvirea păsărilor sănătoase. Micoplasmele se transmit şi prin ouă care se contaminează în timpul formării lor în oviductul păsărilor, puii fiind astfel infectaţi încă din momentul ecloziunii. Un rol mai redus în transmiterea bolii îl au apa, furajele şi adăposturile contaminate.

Simptomatologie

Semnele clinice ale bolii se manifestă în funcţie de specie, vârstă şi de localizarea procesului inflamator. Astfel, la puii de găină până la vârsta de 3 luni predomină inflamaţia căilor respiratorii superioare. La păsările adulte predomină inflamaţiile sacilor aerieni şi a pulmonilor. Boala debutează prin abatere, apetit redus, iar ulterior prin simptome respiratorii: jetaj sero-mucos  sau mucopurulent, respiraţie dispneică, zgomotoasă cu ciocul deschis (hârâit în gât).

La unele exemplare se mai observă conjunctivite, însoţite de acumularea unor secreţii, în sacii conjunctivali, care lipesc pleoapele sau deformează regiunea orbitală. Păsările bolnave slăbesc progresiv, iar la găinile adulte ouătoare scade producţia de ouă. Intervenţia altor microbi care intervin ca agenţi patogeni secundari precum: virusul bronşitei infecţioase sau mai ales al colibacililor complică boala, ducând la pierderi însemnate în efectiv.

La curci, micoplasmoza se manifestă, de regulă, ca sinuzită uni- sau bilaterală. Boala este întâlnită la păsări în vârsă de 8-12 săptămâni şi se caracterizează prin tumefierea capului din cauza destinderii puternice a sinusurilor infraorbitale şi sacilor conjunctivali prin acumulare de secreţii. Aceste leziuni pot duce la pierderea parţială sau totală a vederii. Boala debutează cu conjunctivită şi rinită, curcile scutură frecvent din cap, unele  prezentând respiraţie greoaie şi zgomotoasă.

Diagnosticul prezumtiv al micoplasmozelor se pune pe semnele clinice, dar confirmarea bolii se face numai prin examene de laborator.

Prevenire şi combatere

Profilaxia micoplasmozei aviare se realizează în principal prin măsuri generale nespecifice ca: dezinfecţii periodice în adăposturi cu DECONTAMINOL, CATIOROM, PURSEPT; deparazitarea internă cu ROMBENDAZOL F; tratamentul preventiv al puilor în primele zile de viaţă cu medicamente active pentru micoplasme: AVIAN PROTECT TEN, ERITROM, OXIROM; alimentaţie echilibrată atât cantitativ cât şi calitativ; creşterea separată a tineretului de păsările adulte. În terapia micoplasmozei se folosesc medicamente ca OXITETRACICLINA, ERITROMOCINA, TYLAVET AVIAN PROTECT, LINCOSPECTROM administrate per os sau parenteral în funcţie de vârstă şi mărimea efectivului. În cazul sinuzitei infecţioase a curcilor se recomandă şi tratament local cu TYLAVET administrat intrasinusal.

Dr. Viorica Chiurciu,
medic veterinar,doctor în Ştiinţe medicale.

Vizualizari: 87973



֩ Comentarii

 
֠ 1.     DANA DRAGUTESCU -- (23-June-2012 )
AM O CURCA PUI CARE ARE MICOPASMOZA DETERMINATA DE MINE DUPA UN STUDIU PE NET SI DUPA SIMTOME I-AM FACUT TRATAMENT CU ERITROMICINA VITAMINE SI CALCIU SI MANINACA BINE NU ARE PENE ZBURLITE ESTE VIOAIE DAR NU I SE DESUMFLA INCHIETURILE DECI NU POATE MERGE CE SA MAI FAC CA NU POT S-0 TAI CA NU POT CU CE MED.0 FAC SA MEARGA IAR multumesc

֠ 2.     varvaroi ambrozie -- (7-July-2013 )
Doamna doctor Viorica ,va multumesc feumos pentru acest valoros articol.Este de mara ajutor in primul rand pentru gospodariile ftaranesti unde nu prea avem asistenta sanitar-veterinara.

֠ 3.     Savinescumoldovan -- (19-August-2013 )
Am un pui de curca de aprox.trei lungi si de o saptamana a fost apatica ,I.am administrat enrofloxacina Cinci zile ,I.a trecut ,Dar azi respira foarte greu pe cioc, I.am dat din nou enrofloxacina dar are ciocul vanat ,ce poate fi ??.

֠ 4.     pascu gheorghe -- (21-March-2015 )
As dori sami spuneti si mie pentru deparazitarea interna la pauni si fazani care se face de doua ori pe an ce medicament trebuie sa cumpar

֠ 5.     ene marin ana maria -- (17-May-2015 )
ce medicamente se dau la puii care harcaie din gat si cufure. va multumesc. am 60 de capete si vreau sa/i tratez . unull/am gasit lat.va dau nr .meu de telefon. 0746676210

֠ 6.     marian b. -- (6-July-2015 )
foarte frumos detaliat

֠ 7.     ionescu gabriela -- (19-July-2015 )
Buna ziua, Ma puteti ajuta si pe mine cu in tratament pentru prepelite, am in jur de 40 de exemplare si la 5 dintre ele li s-au unflat ochii Multumesc

֠ 8.     Alexandra -- (27-October-2016 )
Buna ziua am si eu o întrebare am vreo 90 de capete de pui si au început sa moara harxaie din piept cu ciocul deschis nu mai mănâncă și apoi mor am tăiat unul are splina mărită si ficatul patat va rog mult spunetim ce sa le dau m-am chinuit toată vara cu ei să-i cresc și acuma mor sunatima va rog 0755416267

֠ 9.     mariana -- (24-August-2017 )
Buna ziua,am cumparat pui de 700 gr aprox si imi mor pe capete, nu stiu ce sa mai fac.Le am dat antibiotice de la farmacia veterinara la indicatia unui medic i am deparazitat ,am dezinfectat incaperea...scot un zgomot ciudat din gat (horcaie) ..mai am cativa si as vrea sa i salvez cu ajutorul D-voastra.Multumesc.

֠ 10.     PONGRACZ GIORGETA -- (26-August-2017 )
Buna dimineaa am si eu 15 gaini hiriie rau pe git si din cioc curge ceva lichid va rog sami spuneti ce sa le dau . nr meu 0766596495 va multumesc .

֠ 11.     Carmen -- (27-August-2017 )
Aceiași problema am și eu exact ca doamna mariana am 50 de puii va las adresa de email multumesc

֠ 12.     Petrisor -- (2-July-2018 )
Buna ziua. Am o problema cu gaiinile .se inbolnavesc pe rind. Sintome: stau retrase nu maninca si in citeva zile mor. Ce tratament sa le fac . va rog

֠ 13.     Elena -- (4-July-2018 )
Bună.Am un păun( mascul) 2ani și are o boala respiratorie de vreo săptămână.Casca mult ciocul.Ce tratament are nevoie? Mulțumesc.

֠ 14.     Ionuț -- (11-July-2018 )
Bună ziua sunt crescător de porumbeii îmi strănutat toată ziua vreau sa specific ca fac asa de ceva timp fără sa li se înegreasca nările, am încercat cu enrofloxacina fără nici un efect ce mi-ați recomanda. Mulțumesc

֠ 15.     cotos elena -- (13-July-2018 )
Buna ziua. Am un paun (mascul) de 2 ani jumate aproximativ si are o boala respiratorie de vreo 2 saptamani si ceva.I-am administrat antibiotic la recomandarea doctorului veterinar din comuna amoxineovit 7 zile dar fara rezultat si ceva pt paraziti. ce trtament imi recomandaticaci medicul de la noi nu stie ca nici pauni nu a avut in zona si nu stie.

֠ 16.     liliana rosca -- (20-July-2018 )
buna ziua. va rog din suflet sa.mi spuneți ce sa fac puilor ca îmi mor. harcaie din piept si scot pe cioc un muc sau salva.stau garboviti au slăbit ai ii gasesc morți prin curte și dimineata. va rog sa ma ajutati.

֠ 17.     Iacob Adriana -- (8-September-2018 )
Am pui de găină dorm și gajaie mi au murit slăbesc eu cum ii văd că încep să doarmă îi separ nu mai știu ce să le dau am început și cu tratament babesc le dau usturoi ,ulei de măsline nici nu mai știu ce să le dau. Vă mulțumesc pentru răspuns.

֠ 18.     Dorian -- (15-October-2018 )
Buna,Am o paunita de 3 ani si casca repetat ciocul (cum ar inghiti in sec),Ce tratament as putea sa i dau.Multumesc

֠ 19.     Mirciulik04 -- (12-November-2018 )
Buna ziua!ma confrunt si eu cu o problema.am niste pasari din fam brahma,si de vreo2-3 zile au inceput sa stranute..daca pot sa ii zic asa.poate cineva sa ma ajute cumva cu vreun sfat.pasarile respira normal,mananca etc.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI