Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Meteorologii anticipează un an agricol bun

Vestea bună pentru agricultori este că nu vor mai avea parte de arşiţele pustiitoare ale ultimilor doi ani. Perspectiva meteorologică pentru intervalul aprilie-august 2009 este cel puţin încurajatoare, mai ales în ce priveşte regimul precipitaţiilor, astfel:

Aprilie 2009

Regimul termic mediu al aerului va înregistra valori normale în regiunile estice, iar în restul teritoriului temperaturile se vor situa sub mediile multianuale lunare. În intervalele calde din cursul lunii, valorile maxime pot depăşi 25°C. În nopţile cele mai reci, temperaturile minime pot să scadă sub -5°C în zonele depresionare din nordul şi centrul ţării, unde vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului la sol.

Cantităţile de precipitaţii vor putea depăşi valorile medii multianuale în vestul, centrul şi sudul teritoriului, iar în rest vor fi normale.

Mai 2009

Temperaturile medii lunare vor fi apropiate de valorile normale în majoritatea regiunilor ţării, cu excepţia zonelor sudice şi vestice, unde acestea vor fi mai mici decât în mod obişnuit. Cele mai mari valori de temperatură pot depăşi 30°C, iar cele mai mici se pot apropia de limita de îngheţ în depresiunile din nordul şi centrul ţării.

Cantităţile de precipitaţii vor înregistra în general valori normale în aproape toată ţara.
Iunie 2009

Temperaturile medii lunare se pot situa peste valorile medii multianuale lunare în majoritatea regiunilor ţării.

Cantităţile de precipitaţii se pot situa în limite normale în cea mai mare parte a teritoriului, exceptând zonele sud-estice, unde acestea vor fi sub normele climatologice.
Iulie 2009

Regimul termic al aerului va prezenta în general valori mai ridicate decât în mod normal în cea mai mare parte a zonelor.

Cantităţile de precipitaţii se vor situa în limite apropiate de normele climatologice lunare în zonele centrale şi nordice, iar în restul teritoriului acestea vor putea prezenta o tendinţă spre deficit.

August 2009

Regimul termic al aerului va fi normal în majoritatea regiunilor, iar în sud-estul ţării vor fi posibile valori peste normele climatologice lunare.

Cantităţile de precipitaţii se pot situa sub normele climatologice lunare în cea mai mare parte a teritoriului.

O primăvară normală pentru grâu şi porumb

Aprilie-mai

Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Local, în sud-estul teritoriului, deficitele de apă vor fi ridicate, seceta pedologică fiind moderată şi puternică. Unele probleme vor apărea în luna iunie. În Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi estul Moldovei unele deficite de apă vor fi ridicate, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.

Porumbul va avea parte de umiditate normală, cel puţin în lunile mai şi iunie. Excepţie fac unele zone din sud-estul teritoriului, unde deficitele de apă vor fi ridicate, seceta pedologică fiind moderată şi, izolat, puternică sau extremă.

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2009

Vizualizari: 752֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI