Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Metaforă şi culoare la Buhalniţa – Iaşi

Există pe harta ţării un loc la capăt de lume, Buhalniţa, un sat frumos străjuit de o cetate dacică ce poartă numele unei preafrumoase fete, Cătălina. Aici, la şcoala din centru, se întâmplă de mai bine de 30 de ani, vorba unui confrate gazetar, „fapte de mirare“.

O lume a frumosului, a culorii în cabinetul directorului şcolii, domnul profesor Vasile Aioanei, unde pereţii sunt împodobiţi cu tablouri şi numeroase premii şi diplome pentru că elevii din Buhalniţa sunt cunoscuţi de mult peste hotarele ţării, afirmându-şi talentul pe mai toate meridianele lumii, „cu excepţia Australiei, unde nu au ajuns încă“.

„Prietenii culorilor“

„Mi-a plăcut să desenez, mărturiseşte domnul profesor Aioanei, şi am înfiinţat pentru elevii mei un cerc de artă plastică Prietenii culorilor. Asta se întâmpla în 1979 când, răspunzând invitaţiei revistei ieşene Cronica, am trimis câteva dintre desenele copiilor. A fost un început miraculos: desenele reprezentând berzele care zboară peste continente, copacii care sunt fraţi sub anotimpuri şi chiar roboţi care se aseamănă între ei au uimit şi au entuziasmat.

Am lucrat împreună cu membrii cercului – elevi între 9 şi 14 ani – şi la un moment dat am trimis desene ale copiilor la concursuri în străinătate. Bucuria câştigării primei menţiuni ne-a mobilizat şi mai mult. O lucrare de a noastră a luat premiul special al juriului în China la cel mai important festival de desene ale copiilor. A fost prima victorie în străinătate.

Acum, după 32 de ani, clubul Prietenii culorilor este cunoscut şi remarcat în întreaga lume. Peste 900 de premii naţionale şi internaţionale constituie palmaresul unic al micilor artişti din Buhalniţa.: Rusia - 17 premii (locurile I, II şi III), Taiwan - 12 premii (I, II, III şi şase trofee), Franţa - 3 (între care şi premiul UNICEF şi 2 medalii).

Marele premiu în Monaco, Grecia - trei diplome de merit, Macedonia - 9 (opt premii speciale şi diploma de merit). De asemenea, lucrări ale copiilor de sub poalele dealului Cătălina sunt reproduse în manualele şcolare şi în diverse albume de artă pentru copii, cum ar fi Ikast-Jurnal din Danemarca. La un concurs internaţional din Sicuan (China) românii au câştigat patru medalii, dintre care trei (aur, argint şi bronz) sunt de la Buhalniţa.

Anul acesta Prietenii culorilor vor fi prezenţi la 20 de concursuri internaţionale, în Elveţia, Germania, Bangladesh şi Singapore.

Paşaport de Buhalniţa

Concurenţa este aprigă. Fiecare concurent – şi numărul acestora depăşeşte uneori o sută de mii – participă cu un singur desen. Un juriu internaţional selectează lucrările şi acordă premiile, iar răsplata, simbolică, oferă uneori posibilitatea unor călătorii pe meleaguri îndepărtate. Zece membri ai clubului de artă din Buhalniţa au fost în Taiwan, iar alţii au fost invitaţi în Germania, Brazilia sau Monaco. „Astfel, ne spune domnul prof. Aioanei, numele satului nostru şi, de ce nu, al României este tot mai cunoscut, iar copiii rămân cu amintiri de neşters pentru întreaga viaţă.“

Înconjurat de dragostea şi admiraţia elevilor săi, profesorul Vasile Aioanei se luptă din greu să supravieţuiască cu această adevărată instituţie pe care a creat-o în urmă cu 32 de ani.

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2011

Vizualizari: 915



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI