Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Menta fie cum o fi, este sănătoasă

Menta bună (Mentha piperita) ocupă un loc important între plantele medicinale şi aromatice. Ea se cultivă pentru organele sale aeriene care conţin ulei volatil bogat în mentol, dând ceaiului o aromă specifică şi un gust plăcut, răcoritor. Ceaiul de mentă, utilizat în scop alimentar sau medicinal, are acţiune calmantă, stomahică, anticolică, antiasmatică, antiseptică, colagogă, coleretică şi antidiaretică.

Uleiul volatil, respectiv mentolul, se folosesc în industria alimentară la aromatizarea lichiorului, a bomboanelor, a gumei de mestecat şi în industria chimico-farmaceutică, la prepararea unor medicamente.

Menta creaţă (Mentha spicata, var. crispa), specie cu ulei volatil bogat în carvonă, se cultivă pentru organele aeriene ale plantei, utilizate sub formă de ceai, sau la extracţia uleiului volatil. Ceaiul, folosit în scop alimentar sau medicinal, are efect carminativ, spasmodic intestinal, colagog, coleretic, stomahic, antiparazitar. Uleiul volatil se utilizează în parfumerie şi pentru aromatizarea unor paste de dinţi şi gume de mestecat.

Pentru uleiul de mentă se impun câteva precauţii:

• capsulele cu ulei de mentă sunt contraindicate în timpul sarcinii şi alăptării;
• pentru folosirea externă a uleiului de mentă trebuie ca acesta să fie diluat;
• uleiul de mentă nu se foloseşte pe pielea unui copil sau a unui bebeluş;
• se testează pe o suprafaţă mică de tegument pentru a vedea dacă apar reacţii adverse.

Menta, o plantă care creşte în orice grădină, face minuni în cazul indigestiilor şi stărilor de vomă, în calmarea migrenelor şi întreţinerea sănătăţii ficatului.

Recomandări terapeutice

Menta piperita este un remediu natural deosebit pentru îmbunătăţirea digestiei şi calmarea durerilor de cap. Aroma sa şi calităţile medicinale au fost apreciate de secole. Se pare că era foarte populară la greci şi romani. În multe ţări ceaiul de mentă este băut după masă pentru îmbunătăţirea digestiei. Planta are puterea de a reduce contracţiile musculare care provoacă gaze, umflări şi balonări abdominale. Menta se poate folosi cu succes în tulburările gastrointestinale, întreţinând sănătatea ficatului, şi face minuni în cazul indigestiilor şi stărilor de vomă.

Este recomandată şi în cazul problemelor respiratorii, în răceli, în aceste situaţii terapeuţii recomandând inhalaţii. Şi în cazurile de astmă sau bronşite este folositoare, relaxând respiraţia. Uleiul de mentă calmează durerile de cap şi migrenele atunci când este aplicat la tâmple şi la ceafă.

Menta are şi efect antibacterian. Poate să prevină şi să vindece pete, puncte negre, acnee atunci când se aplică pe piele într-o formă diluată pentru a nu produce iritaţii.
Doza zilnică pentru mentă este de 15 grame plantă uscată pe zi, ceea ce înseamnă echivalentul a trei ceşti de ceai pe zi. Practica a demonstrat că depăşirea acestei cantităţi nu provoacă reacţii adverse.

Ing. Iuliana NIŢĂ, OJCA Vrancea
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2009

Vizualizari: 1344



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI