Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Managementul agricol, în stare de criză

În acest număr vom discuta, din punctul de vedere al agricultorului, despre vara de la care ne-am luat rămas bun şi despre toamna care a sosit. Invitat la acest dialog este domnul Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Anomaliile de pe piaţa grâului

– Dincolo de faptul că vă aflaţi în conducerea Ministerului Agriculturii, sunteţi un practician de primă mână. Aţi mai văzut aşadar şi alte vremuri şi alte anotimpuri. Din punctul dvs. de vedere, cum au fost vara şi, mai ales, recolta de grâu?

– În primul rând, trebuie spus că a fost o iarnă bună cu precipitaţii şi fără îngheţ, cum de mult nu am mai avut, aş zice eu. Vara, în schimb, precipitaţiile au venit târziu şi la un moment inoportun, practic în perioada de recoltare atât la orz, la grâu cât şi la rapiţă. Deşi primele estimări ale noastre la începutul campaniei erau destul de încurajatoare, ajungând undeva la 4.500 kg/ha la orz, pe alocuri la grâu chiar mai mult, iar la rapiţă toată lumea spera la un 2.500 chiar 3.000 kg/ha, aceste ploi ne-au stricat planurile.

Ele au dijmuit recolta şi calitativ şi cantitativ, existând chiar zone unde nu s-a putut recolta. Văzând aceste producţii mici şi calitatea care nu era cea aşteptată, s-au grăbit să vândă chiar şi la un preţ de 0,35 lei/kg. Acum, datorită conjuncturii la nivel internaţional, preţurile au urcat foarte mult, ajungând acum undeva la 0,7 /kg. Şi culmea este că grâul, care a avut cea mai mare căutare, este cel care nu corespunde indicilor de panificaţie. Dar nu este prima dată când ne confruntăm cu o asemenea anomalie.

Comerţul pe piaţa agricolă

– Exportul de grâu din România este semnificativ?

– I-am auzit pe mulţi reproşând Ministerului că nu face nimic pentru a interzice aceste exporturi. Dar noi suntem în Uniunea Europeană, avem un consiliu de miniştri la Bruxelles, iar dacă ei nu interzic exporturile extracomunitare, pe cele intracomunitare nici atât, mai ales că facem comerţ intracomunitar. E ca şi cum am spune că din Prahova nu poţi să duci grâu în Dâmboviţa. Cei care se ocupă de export sunt marii traderi şi de la ei am aflat că sunt contractate pentru export undeva la 1,7 milioane de tone de grâu. După estimările făcute de noi, anul acesta producţia de grâu se ridică undeva la 6 milioane de tone.

Dacă mergem pe această cifră şi ţinem cont de cât ne mai rămâne şi de cantitatea care merge la export, din păcate, România, undeva prin februarie, va trebui să importe cca 1 milion tone de grâu.

– Ce se întâmplă cu floarea-soarelui, pentru că încărcarea bobului a picat exact pe seceta asta cumplită?

– Pe secetă e adevărat, dar mai sunt şi cazuri în care a plouat în perioada înfloritului şi floarea nu a fost fecundată. Prin urmare, boabele seci apar şi din acest motiv. Estimările sunt totuşi bune: între 1.500 şi 2.000 kg/ha. Dar probabil vom încheia tot undeva la 1.400-1.500 kg/ha. Asta înseamnă că la 800 mii ha vom avea undeva la 1,4 mil de tone. După părerea mea, cred că în ţară vor rămâne între 400-600 mii de tone, restul fiind tot export.

Să creăm ferme eficiente

– Cineva spunea că zootehnia ar putea să scoată sărăcia din ogradă, atunci când ea există şi se desfăşoară la parametrii normali.

– Aşa s-a întâmplat dintotdeauna. Dar, din păcate, am distrus ce era mai sfânt în acest popor, care dintotdeauna a iubit cel mai mult două lucruri: animalele pe care le creştea şi pământul pe care îl muncea. Această dragoste a sa nu a putut fi transmisă generaţiilor următoare, din nefericire. Dar noi trebuie să ne întoarcem înapoi la natură şi la muncă, dar nu la cea fizică. Trebuie să ne punem mintea la contribuţie, să creăm ferme mari eficiente, moderne, ca să nu mai fie nevoie să ne întoarcem la munca de jos. Am auzit de multe ori în ultimul timp teoria fermei familiale, dar la români eu consider că aceasta nu va prinde.

Noutăţi legislative

– Criticile fermierilor se îndreaptă şi spre Bruxelles…

– Practic, în afară de faptul că am reuşit să dăm sprijinul pentru motorină, altceva nu ne-a mai ieşit. Acum, în sfârşit, după îndelungate discuţii cu UE, avem pregătite opt hotărâri de Guvern care prevăd, din această toamnă, următoarele: sprijin pentru cei care îşi vor asigura culturile şi animalele; din 15 septembrie ajutor pentru bunăstarea la pasăre şi la porc; mai avem un proiect pentru oaie, capră şi vacă.

În plus, se fac eforturi să găsim o soluţie pentru a oferi anul acesta şi sprijin naţional pe suprafaţă, sprijin care până la această oră a fost imposibil de acordat. Vom încerca să renunţăm la anumite investiţii şi să aducem bani spre ceea ce înseamnă plata pe suprafaţă. Mai departe, este o chestiune care, pe mine personal, mă frământă cel mai mult: trebuie să încercăm să ajutăm producătorii şi să le facem nişte legături pentru ca ei să îşi poată vinde marfa.

Gheorghe VERMAN
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 674



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Măneanu Varvara Magdalena -- (18-September-2010 )
Dl. S.deS. A.Rădulescu, dă răspunsuri documentate pe cifre şi de bun simţ, dar cel mai mult pe care îl apreciez din punctul meu de vedere, este cel de la întrebarea cu înfiinţ. de ferme eficiente, când exprimă poate fără să îşi dea seama un adevăr dureros şi ireversibil că "am distrus(UE şi globalizarea forţată) ce avea mai sfânt acest popor dragostea de pământ şi animale" şi acum...( !?)......

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI