Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Magicianul şi bugetul agricol

Vă puteţi imagina cum un om, fie el şi cibernetician, poate să împartă UN LEU la 7 fermieri şi 3 bugetari? Pare incredibil, dar actualul finanţist-şef de la Ministerul Agriculturii, dl Miron MOLDOVAN, face acest lucru de cel puţin trei ani încoace – să nu mai vorbim de alţi 15-20 înainte – şi se pare că a izbutit. Cum? Dând probabil din beţişorul său magic care a reuşit să strunească şi coardele unei viori hodorogite.

Acum gata cu magia! Sacul burduşit al subvenţiilor de altădată a ajuns la fund, iar onorabilul finanţist-şef peste agricultură pare a intra într-o stare de fibrilaţie. Gurile rele spun că „micul boc-poc“ l-a dat într-atâta la pământ pe magicianul finanţist de la agricultură, încât nu mai are cum să se ridice. Alocaţiile pentru susţinerea personalului bugetar se vor epuiza în 2-3 luni şi după aceea, Dumnezeu cu mila. Degeaba manifestări sindicale în forţă, micuţul buget se epuizează, iar de prin martie se vor mai scotoci doar ultimii bănuţi fără valoare.

Ce va face respectabilul finanţist de la agricultură pentru a-i sprijini şi pe fermieri, dar şi pe bugetari, fără de care nu se poate?

În ziua când discutam cu directorul general Miron Moldovan, domnia sa pregătea mapa pentru discutarea bugetului în comisiile parlamentare pentru agricultură. Ne mărturisea că este cuprins de o emoţie de care n-a avut parte în viaţa sa. Finanţistul-şef încă mai spera să obţină măcar o suplimentare care să-i permită o execuţie bugetară normală până la vară. Se pare că el a avut câştig de cauză în faţa parlamentarilor agrarieni, nu şi susţinerea guvernului pe care-l slujeşte şi nici măcar a Parlamentului în plenul său.

În condiţiile date, rămâne întrebarea: cum va reuşi Miron Moldovan să împartă leul bugetar la 7 fermieri şi 3 funcţionari publici? În buna sa creştere ardelenească, el are convingerea că, într-un fel sau altul, colapsul financiar va fi evitat. Cum şi prin ce artificii de politică financiară, greu de spus. Cel puţin în acest moment, când în faţă totul pare în negru. Zilele fără de speranţă de acum ar putea, totuşi, să aibă un pic de soare deasupra gliei străbune şi a truditorilor acesteia.

În plan astrologic şi meteorologic, agriculturii româneşti i se întrevăd unele şanse de a ieşi la lumină din penumbra de ceaţă ce acoperă astăzi mediul rural. Cu sau fără sprijin financiar semnificativ, fermierii au conştiinţa clară că trebuie să răzbească mai ales prin forţe proprii. Oricum, banii europeni destinaţi lor vor veni şi le vor fi de mare folos.

Cum se va descurca însă dl Miron Moldovan cu funcţionarii din sectorul public, a căror singură şansă de existenţă este bugetul de stat?

El evită să răspundă la această întrebare, lăsând să se înţeleagă că noul ministru va găsi soluţia. Care soluţie? Probabil una care să-i convingă pe premierul Boc şi pe noul ministru al finanţelor că, fără sprijin financiar, agricultura, în ansamblul său, moare. Exact aşa cum s-ar întâmpla şi în ţările occidentale, dacă fermierii ar avea parte de o asemenea jenantă susţinere financiară.

Îl plasăm pe domnul Miron Moldovan în categoria magicienilor financiari. Asta şi pentru că el aparţine unei caste profesionale care operează cu date şi fapte invizibile, asemenea celor care decriptează grupul de cromozomi ce compun primele două diviziuni ale regnului vegetal şi animal.

Dincolo de acestea, domnul Moldovan este un element uman de o valoare excepţională. Această din urmă calitate este cea care ne determină să-l plasăm în rândul semenilor noştri care asudă din greu pentru fărâma de bunăstare la care aspirăm.

Miron Moldovan – date biografice

• S-a născut la 30 ianuarie 1952 în localitatea Călan, Hunedoara;
• a absolvit Facultatea de Cibernetică şi Statistică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti - promoţia 1976;
• 1976-1982: cercetător - Institutul de Cercetări şi Informatică;
• 1982-1988: şef serviciu - Ministerul Comerţului Exterior - Centrul de Calcul;
• 1988-2001: şef serviciu - Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor;
• 2001-2009: director general al Direcţiei Generale Buget Finanţe şi Fonduri Europene - Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale;
• 2009: secretar general al MAPDR;

În prezent: director general al Direcţiei Generale Buget Finanţe şi Fonduri Europene - Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

BANU, I. POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2010

Vizualizari: 2374֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI