Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Măcelul copacilor din Ialomiţa

Intru brusc, fără altă introducere, în subiect. E grav să mai fac „floricele“ la începutul textului. Peste patru mii de copaci au fost tăiaţi într-o pădure din judeţul Ialomiţa şi transformaţi în lemne de foc! Sau în mobilă, cine ştie... Patru mii de stejari de mai bine de o sută de ani! Adică 2.500 de metri cubi de lemn. Ca să tai atâţia copaci ai nevoie de drujbe, de mână de lucru, de mijloace de transport, de piaţă de desfacere. Nu mai zic de acord de la Romsilva. Sau măcar de la vreun pârlit de pădurar.

Se vede, se aude că se taie copaci. Muncă asiduă, de luni de zile. Figuri noi prin peisaj. Sau din cele vechi, dar prea prezente în zonă. Camioane întregi care cară stejarii doborâţi. După cum spune un inginer constructor, „ca să transporţi atâta lemn e nevoie de mai bine de o sută de camioane...“ Sau, ca s-o luăm altfel, de peste o sută de drumuri făcute de un camion.  Adică vreau să spun că atrage atenţia unul de ăsta. Îl vezi azi, îl vezi mâine, nu te întrebi ca pădurar la Vangheleasca sau Luncă Deal, ca primar al comunei Axinte, ca simplu cetăţean al zonei, ce caută magaoaia aia pe drum mereu? Mereu încărcat, mereu grăbit...

Nu toată lumea are în parcare un camion. Unul poate fi închiriat de la o firmă specială ca să transporte materialul lemnos. Se putea ca lemnul celor patru mii de stejari să fie cărat şi cu căruţele. Dar de câte căruţe era nevoie, în cazul acesta? Culmea e că, după ce au fost tăiaţi copacii, cioturile au fost acoperite cu pământ şi iarbă, ca să nu fie descoperite prea uşor. Treabă premeditată şi bine pusă la punct. Şi nu hoţi de duzină au făcut-o. Ăştia, dacă puneau joagărul pe un stejar, se opreau.

Ori venea pădurarul şi-i punea pe fugă, ori se gândeau ei că le ajunge de foc pentru două ierni şi nu mai munceau în plus. Şi apoi, după cum se bănuieşte după „lucrătura curată“, se pare că transporturile de lemn au luat calea Bucureştiului. Un mahăr de la Capitală şi-a tras mobilă nouă la vreuna dintre vilele proprietate personală.

Pagubă de aproape patru miliarde de lei vechi. Şi, totuşi, nimeni nu ştie nimic. N-a văzut şi n-a auzit nimic. Credeţi? Eu nu. Doar dacă n-or fi venit, Doamne sfinte, extratereştrii şi au tăiat pentru planeta lor Marte – sau care o fi ea - niscaiva stejari de la Vangheleasca şi Luncă Deal. Le-o trebui şi lor pentru oarece mobilier unde să-şi depoziteze la ceas de seară antenele verzi... Şi cum ei nu au păduri de stejari pe acolo...

Nici poliţia nu crede în venirea marţienilor. Dovadă că are mai multe dosare în lucru, un cerc de suspecţi – mă rog... – face cercetări. În sprijinul ideii că e mână de om, vine şi faptul că au mai zburat nişte capete pe ici, pe colo. Dar vinovaţii, ca la Revoluţie, e greu de spus dacă vor fi găsiţi.

Nina Marcu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2009

Vizualizari: 538֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI