Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Din sat s-a întrupat vedeta…
Luptători în zale de aur

Coborâţi din vajnicii voinici ce se întreceau în vechime în trânta strămoşească, campionii olimpici Nicolae Martinescu şi Vasile Martinescu compun, alături de alţi mari cinci sportivi, panteonul luptelor libere româneşti.

Nicolae Martinescu – campion olimpic la Munchen

Născut în 1940 în comuna Vişani din judeţul Brăila, Nicolae Martinescu a strâns de-a lungul carierei o impre­sionantă salbă de medalii. În plan naţional, Martinescu a contabilizat, în intervalul 1961 - 1978, nu mai puţin de optsprezece titluri de campion la categoria grea, în timp ce la competiţiile internaţionale a fost medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972 (categoria 100 kg) şi cu bronz la cele din 1968 găzduite de Mexic. De asemenea, brăileanul a mai  obţinut două medalii de argint la Campionatele Mondiale (1963-1971) şi patru medalii de bronz la Campionatele Mondiale din 1966, 1967, 1970,1974. Impresionantu-i palmares mai conţine un titlu de campion european la Essen în 1966, precum şi două medalii de bronz la Campionatele Europene din 1972 şi 1973.

Pentru prodigioasa-i carieră, luptătorului i s-a acordat titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în cadrul festivităţii orgnizate cu ocazia împlinirii a 59 de ani de la înfiinţarea clubului Dinamo a primit distincţia „Glorie Olimpică“. Marea glorie dinamovistă a anilor '70 este căsătorit cu nu mai puţin celebra cântăreaţă de muzică populară, Mioara Velicu.

Vasile Puşcaşu – campion olimpic la Seul

Demn urmaş a lui Nicolae Martinescu, Vasile Puşcaşu a văzut lumina zilei în 1956 la Bârsăneşti, judeţul Bacău. La fel ca şi ilustrul său predecesor de la categoria 100 kg, Vasile Puşcaşu a obţinut mai întâi un bronz la ediţia din 1984 a Jocurilor Olimpice găzduite de Los Angeles, pentru ca, patru ani mai târziu, la Seul să cucerească aurul categoriei 100 kg. Demn de menţionat este şi locul 6 înregistrat de actualul secretar general al Federaţei Române de Lupte la Jocurile Olimpice de la Moscova, în debutul unei cariere care se anunţa fulminantă.  

De-a lungul celor trei decenii de participare a luptătorilor români la competiţia supremă, Jocurile Olimpice, Vasile Puşcaşu este ultimul nume gravat cu litere de aur în istoria modernă a acestui sport. Celelalte mari glorii sunt: Dumitru Pârvulescu, Gheorghe Berceanu, Nicolae Martinescu, Ştefan Rusu, Vasile Andrei şi Ion Draica.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 766



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI