Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Luna iulie în livadă

În luna iulie activităţile pomicultorilor sunt orientate în trei direcţii: recoltarea producţiei, tratamentele împotriva bolilor şi dăunătorilor şi crearea condiţiilor optime pentru producţia din anul viitor.

Cireşul, cel mai profitabil

În această lună se încheie recoltarea producţiei de cireşe. S-au realizat producţii mari şi de calitate, fructele au fost valorificate avantajos, fapt ce vine să reconfirme convingerea că cireşul este specia cea mai rentabilă. De aceea avem obligaţia să pregătim pomii pentru începerea diferenţierii rodului de anul viitor aplicând cele patru tratamente foliare, din 10 în 10 zile, cu un amestec de 10 kg uree + 3 kg Codice 20: 20: 20 + Topsin 1 l (sau Systhane) + Fastac 0,2 l.

Producţii peste aşteptări

Producţia de caise este foarte bună, chiar dacă în timpul înfloritului a plouat, a căzut şi bruma, a îngheţat şi apa. Cei care au făcut tratamente, fertilizări la sol şi foliar, deci au pregătit pomii aşa cum am arătat în buletinele anterioare, obţin o producţie mare de caise.

Acelaşi lucru se poate spune şi despre prune şi piersici, la care începem recoltatul. În ceea ce priveşte merele, producţia este peste aşteptări.

Cum pregătim producţiile viitoare?

Cei care nu realizează producţii trebuie să înceapă de pe acum pregătirile pentru recolta din 2012.

La speciile cais şi piersic în această lună facem două tratamente: primul cu un amestec de Mycoguard 2 kg/ha + Omite 1 l/ha + Proteus 0,5 l/ha + uree 3 kg/ha; al doilea tratament se face la intrarea în pârgă cu Rovral 1 kg/ha+ Calypso 0,1 l + Dungal combi 3 kg/ha. La piersic se aplică suplimentar un tratament cu Captan 2 kg/ha.

După încheierea recoltării din 10 în 10 zile se aplică 10 kg uree/ha pentru că începe diferenţierea mugurilor de rod. Este indicat să păstrăm frunza pe pom până la finele lunii octombrie. De ce, vă voi spune în viitoarele buletine!

Tratamente şi lucrări importante

La specia prun cresc fructele, apare atacul de viermi şi polistigma (pătarea roşie). Acestea se combat prin trei tratamente: primul cu Topsin 1 l + Novadim 1 l + fosfit de potasiu 3 kg + uree 3 kg; al doilea cu Folicur 0,5 l/ha + Omite 1 l + Mospilan 0,2 L + Dungal 3 kg/ha; al treilea trata­ment se face cu Rovral 1 l + Sumi-Alpha 0,2 L + Delta Ca Edeta 1 kg.

La specia măr, în această lună apare generaţia a II-a de Cydia sp., de insecte minatoare, de păduchele din San José. De asemenea, în această perioadă reapare rapănul. În plus, trebuie să asigurăm hrană multă şi calciu pentru fructe, motiv pentru care vom face minimum trei tratamente: primul cu Systane 0,2 l + Antracol 2 l + Nurelle 1 l + Fosfit de potasiu 2 kg; al doilea cu Captan 80 1,5 l + Novadim 1 l + Dungal 2 l şi ultimul cu Vondozeb 2 kg + Pyrinex 1 kg + uree 3 kg.

Pomii tineri care se află pe rod au nevoie de apă. Şi cum sistemele de irigaţii nu sunt puse în funcţiune, transportaţi apă după posibilităţi şi udaţi pomii pentru salvarea recoltei. Odată cu apa este bine să aplicaţi şi îngrăşăminte complexe solubile, asigurând minimum 5 kg de azot, 25 kg de fosfor şi 100 kg de potasiu. Pentru buruieni înalte erbicidaţi cu Basta, iar pentru buruieni neînflorite se aplică Glifosat numai pe rând, în doză de 1 l/100 l apă/ha. Pe interval buruienile trebuie cosite.

La prun şi măr se continuă lucrarea de rărit, lăsând maximum 2 mere în buchet şi prunele la 3 cm distanţă una de alta.

Petre EREMIA
REVISTA LUMEA SATULUI NR.13, 1-15 IULIE 2011

Vizualizari: 2104֩ Comentarii

 
֠ 1.     ruben -- (1-July-2011 )
Buna, ca si incepator amator privind cultura ciresului am si eu doua intrebari referitoare la tratamente: 1. unde putem gasi uree si Codice? 2. ce reprezinta Codice 20: 20: 20? Va multumesc.

֠ 2.     gaina stelian -- (1-July-2011 )
Foarte bun articolul.

֠ 3.     EREMIA PETRE -- (17-July-2011 )
ureea 46 se gaseste lamagazinele care comercializeaza pesticide sau direct la amonil slobozia 0243211227 la pretul de 2 lei/kg codice aste un ingrasamant foliar cu N P 205 K20 SI MICREREO ELEMENTE SI O SERIE DE AMINO ACIZI , SE GASESTE LA FIRMA NATUR EVO0743111101

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI