Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Lucrări şi tratamente la viţa-de-vie

În scopul reglării proceselor de creştere şi rodire a viţei-de-vie în cursul perioadei de vegetaţie se intervine asupra butucului prin lucrări şi operaţii aşa-numite ,,în verde“. Majoritatea acestora influenţează mai ales latura calitativă a producţiei, ceea ce face ca ele să fie folosite pe o scară mai largă în cultura soiurilor de struguri pentru consum în stare proaspătă. Ele nu sunt însă neglijate de cei care cultivă vie pentru vinuri comerciale.

Lucrările şi operaţiile în verde, cunoscute şi practicate în viticultură, sunt numeroase. Doar câteva dintre ele se realizează în această perioadă, cele mai numeroase fiind însă amânate până după apariţia inflorescenţelor, pentru a nu fi afectaţi lăstarii fertili: prăşitul manual urmat de un prăşit mecanic, stropitul, în special contra manei, făinării şi cochilisului. În plantaţiile de vii debilitate se aplică îngrăşăminte foliare, iar în cele tinere are locul plivitul pentru formarea cordonului.  

Legatul sau dirijarea lăstarilor

Lucrarea se execută de trei ori în timpul perioadei de vegetaţie: primul legat, înainte de înflorit, când lăstarii au lungimea de 40-60 cm, al doilea la sfârşitul lunii iunie, iar al treilea legat, înainte de intrarea strugurilor în pârgă, mai exact sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august. Ca materiale, pentru legat se folosesc: teiul topit, rafia sintetică, deşeurile textile, fibrele de cânepă. În viile susţinute pe spalier cu sârme duble, lăstarii se dirijează cu mâna printre sârme, legatul fiind înlocuit astfel în proporţie de 70-80%.  Odată cu primul legat, atunci când copilii aveau 6-7 frunze, era bine să fie realizată şi lucrarea de copilit, lăsând 4-5 frunze de la bază. Aceasta constă în suprimarea totală a lăstarilor, care se formează din mugurii de vară de la subsuoara frunzelor. Prin copilit se urmăreşte micşorarea masei vegetative, reducerea gradului de umbrire a frunzelor şi uşurarea executării tratamentelor fitosanitare. Dacă este nevoie, operaţia se repetă de 1-2 ori, pe măsură ce se formează şi cresc noi copili.

Ciupitul lăstarilor

Constă în suprimarea vârfului de creştere sau a coroniţei lăstarilor fertili, înainte de înflorit. Prin aceasta se întrerupe creşterea lăstarilor pe perioada înfloritului (8-12 zile), pentru a se putea favoriza procesul de fecundare a florilor. Operaţia este necesară mai ales la soiurile care înregistrează un procent ridicat de căderea a florilor, mai ales pentru a îmbunătăţi condiţiile de hrănire a acestora. La această intervenţie reacţionează mai ales soiurile de masă, cum sunt Coarnă Neagră, Bicane, Ceauş. Efectul ciupitului se manifestă prin creşterea procentului de boabe legate, prin mărirea greutăţii medii a unui strugure şi, în final, a producţiei.

Combaterea bolilor şi dăunătorilor

Tot pentru această perioadă trebuie avută în vedere şi necesita­tea efectuării tratamen­telor de combatere a unor boli ca mana, făinarea, putregaiul cenuşiu şi a unor dăunători cum este cochilisul. Tratamentul pentru boli este atât preventiv, cât şi curativ, iar cel pentru dăunători este curativ. Pentru combaterea bolilor menţionate se recomandă folosirea unor amestecuri produse de protecţie a plantelor cum sunt:

Folpan 80 WDG 1,5 kg/ha + Impact 25 0,150 l/ha + Nissorun 10 WP 0,5 kg/ha  sau
Shavit F 72 WDG  2,0 kg/ha + Omite 570 EW 1,0 l/ha sau
DIthane M 45  2,0 kg/ha + Systhane Plus 24 CE 0,1 l/ha + Talstar 10 EC 0,2 l/ha sau
Equation Pro 0,4 kg/ha + Topsin 70 WDG 1,0 kg/ha + Rovral 500 SC 1,0 l/ha + Milbeknock EC 0,75 l/ha

În ceea ce priveşte cochilisul, acesta poate fi combătut cu ajutorul unor insecticide ca:
Victenon 50 WP - 0,5 kg/ha, Decis 2,5 CE - 0,3 litri/ha, Fastac 10 CE - 0,75 l/ha, Karate 2,5 CE - 0,15 l/ha, Diazol 60 EC - 0,15%, Talstar 10 EC - 0,03%, Fenikill 30 EC - 0,07%, Rufast 15 EC - 0,03%, Calypso 480 SC - 0,01-0,02%.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 13, 1-15 IULIE 2010

Vizualizari: 4956



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI