Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Lucrări la zi în horticultură

Legumicultură

În această perioadă, lucrările din legumicultură devin tot mai numeroase, atât în câmp cât şi în spaţiile protejate. Înfiinţarea culturilor de legume în câmp în această lună se poate face prin semănat direct, dar numai în condiţiile în care solul s-a zvântat şi s-a încălzit într-o oarecare măsură. Prin semănat direct în câmp se înfiinţează culturile de mazăre, ceapă, morcov, pătrunjel, păstârnac, salată, spanac, ridiche de lună, lobodă, mărar, când temperatura solului este de 2-4°C, şi sfecla roşie, când temperatura ajunge la 4-6°C. Semănatul în câmp este bine să fie totuşi amânat până spre sfârşitul lunii sau începutul lui martie.

Tot în această perioadă se pot planta culturile de ceapă din arpagic şi cele de usturoi.
Dacă solariile sunt acoperite cu folie anuală, acum este momentul să le înveliţi pentru a asigura o încălzire corespunzătoare a solului. Din momentul acoperirii până la plantare e bine să treacă 10-12 zile. În perioada 1-10 martie se pot planta în solar culturile de varză timpurie, conopidă timpurie, gulioare, salată, iar în intervalul 20-30 martie se plantează şi tomatele. Tot la începutul lui martie se seamănă pentru producerea răsadurilor de tomate de vară-toamnă, ardei lung şi gogoşar, vinete, castraveţi.

Pomicultură

În pomicultură se continuă tratamentele fitosanitare începute în prima parte a lunii februarie pentru combaterea rapănului, făinării, moniliozelor, păienjenilor, afidelor, gărgăriţei florilor de măr, păduchilor ţestoşi etc. Dacă solul s-a zvântat, se trece la afânarea lui cu grapa cu sau cu discul pe suprafeţe mari sau manual cu sapa în grădinile mici. Se fac fertilizările cu azot după o cartare prealabilă a terenului. În livezile care au sisteme de susţinere se verifică spalierii şi se înlocuiesc cei rupţi, se întind sârmele şi se palisează. Se continuă lucrările de tăiere în plantaţiile pe rod la toate speciile, cu excepţia piersicului şi caisului, şi se continuă tăierile de formare în plantaţiile tinere.

O lucrare foarte importantă este plantarea pomilor, arbuştilor fructiferi şi căpşunului, care se va face în zilele cu temperaturi mai ridicate. În pepinierele pomicole se încheie tăiatul sălbatecului, se plantează puieţii şi marcotele în câmpul I, se seamănă în şcolile de puieţi, se înfiinţează noi marcotiere sau se completează golurile în cele existente.

Viticultură

Se dezmuşuroiesc viţele tinere şi se trece la tăierea în uscat. La viile slabe din anul al doilea, care vor fi conduse în forme joase, se taie lăsând doi cepi de câte doi ochi, iar cele viguroase se taie în verigă de rod, lăsând un cep de doi ochi şi o cordiţă de 5-6 ochi. Lucrarea nu trebuie grăbită dacă se anunţă răcirea vremii. În viile pe rod se dezgroapă viţele, manual sau mecanic, şi dacă la tăierile din ianuarie-februarie s-a lăsat rezervă la încărcătura de ochi atribuită pe butuc acum surplusul se va înlătura şi se va executa totodată şi copcitul. Se continuă tratamentele fitosanitare împotriva păduchilor ţestoşi, antracnozei, cancerului bacterian şi al făinării.

Conf. dr. Viorica LAGUNOVSCHI-LUCHIAN
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 1124֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI