Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Lucrări curente în plantaţiile viticole

Agenţii patogeni care produc mana şi făinarea, principalele pericole din plantaţii, găsesc acum condiţii prielnice ca urmare a ploilor care au căzut des şi în cantităţi mari. Din acest motiv, este necesară efectuarea unei serii de lucrări agrotehnice de primă urgenţă, dintre care plivitul lăstarilor de pe tulpină şi chiar din interiorul butucului, care sunt fără rod, cârnitul, desfrunzitul şi eliminarea buruienilor prin lucrări mecanice şi manuale sunt dintre cele mai necesare. În luna august, cele mai importante sunt cârnitul şi desfrunzitul parţial.

Cârnitul lăstarilor

Momentul optim pentru executarea cârnitului corespunde cu intrarea strugurilor în pârgă, în a doua jumătate a lunii august, la majoritatea soiurilor timpurii. Această operaţie în verde constă în suprimarea vârfurilor tuturor lăstarilor, indiferent dacă poartă sau nu rod, la intrarea strugurilor în pârgă, odată cu încetinirea creşterii lăstarilor. Se îndepărtează cu un foarfece vârfurile lăstarilor împreună cu frunzele tinere (5-7), care nu au ajuns la mărime normală şi care consumă substanţe asimilate. Prin cârnit, substanţele hrănitoare sunt redistribuite, fiind dirijate către alte organe ale plantei cu cerinţe mari în substanţe asimilate: creşterea şi maturarea strugurilor, maturarea coardelor.

În cazul în care se face cârnitul prea devreme, înainte de intrarea strugurilor în pârgă, când lăstarii sunt în plină creştere, sau mai sever, cu un număr mai mare de frunze, se formează mai mulţi copili ce consumă substanţe asimilate în detrimentul producţiei de struguri şi al maturării lemnului. Prin cârnit, în general, creşte uşor conţinu­tul în zahăr al boabelor, scade aciditatea, creşte conţinutul în substanţe colorante, obţinându-se vinuri mai intens colorate.

Desfrunzitul parţial

Prin desfrunzit se înţelege îndepărtarea frunzelor din zona strugurilor, atât la soiurile pentru struguri de masă, cât şi la cele pentru vin, cu scopul de a asigura strugurilor condiţii mai bune de iluminare, aerisire, precum şi uşurarea aplicării tratamentelor fitosanitare. La practicarea desfrunzitului parţial nu trebuie să se uite că frunzele sunt organe foarte utile plantei pentru realizarea unei producţii de bună calitate. Se recomandă îndepărtarea de pe butuc a 10-30% din frunzele situate în jurul strugurilor, îmbătrânite şi uscate. Lucrarea este indicată îndeosebi în regiunile cu toamne reci şi mai ploioase pentru a favoriza coacerea strugurilor şi a împiedica pătrunderea mucegaiului. Se recomandă în special la soiurile cu frunziş bogat, la cele cu boabe neuniform colorate, precum şi la soiurile pentru vinuri superioare, sensibile la mucegai (Sauvignon, Furmint, Grasă de Cotnari). Prin această lucrare se ameliorează microclimatul din jurul strugurilor, se intensifică aerisirea şi gradul de iluminare. Efectele pozitive asupra calităţii strugurilor sunt următoarele: colorarea uniformă a boabelor la soiurile pentru struguri de masă, sporirea conţinutului de zaharuri, micşorarea atacului de mucegai şi obţinerea unor recolte sănătoase.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

Vizualizari: 897֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI