Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Legumicultura, într-o gândire modernă

„Comandaţi legume direct de la producător. E simplu. Intraţi pe site, adăugaţi câte kilograme vreţi în coş, scrieţi cu atenţie adresa la care vreţi livrarea şi nu vă rămâne decât să aşteptaţi curierul. Veţi primi produsele într-un coş tradiţional de nuiele.“ Aşa sună anunţul de pe pagina de internet a unei cooperative care şi-a propus să susţină agricultura locală şi micii producări oferind consumatorilor posibilitatea de a-i cunoaşte pe cei care le produc hrana. De altfel potenţialii cumpărători pot veni direct în câmp să-şi aleagă singuri produsele. Ideea şi conceptul îi aparţin în totalitate domnului Vlad Gheorghe, un legumicultor din comuna Vidra, jud Ilfov. După cum se vede treaba avem în faţă un om cu o mentalitate modernă în materie de marketing. El este mulţumit de activitatea sa, şi asta mai ales pentru că are desfacere! Spune că, dacă produci legume competitive şi alergi, nu ai cum să nu vinzi marfa. Aşa a reuşit să pătrundă într-un supermarket, dar şi să închirieze două standuri în Piaţa de Gros din Bucureşti.  Actul său managerial are la origine şi o anume inspiraţie din Israel,  ţară pe care o vizitează frecvent, de ani buni, pentru a se pune la punct cu ultimele noutăţi tehnologice.

Tomatele româneşti, abia prin septembrie

Vlad Gheorghe este unul dintre producătorii importanţi de legume din Vidra. Cultivă în câmp 15 ha legume şi 5.000 m de solar. În general, în solar merge pe tomate şi ardei gras, iar în câmp pe ardei kapia, pepene şi dovleac. În fiecare an legumicultorul îşi planifică cu atenţie structura culturilor fiind de părere că tomatele, castraveţii şi vinetele nu mai răspund favorabil condiţiilor din câmp. „Adevărul este că anul acesta a plouat foarte mult, iar cei care au mers pe aceste culturi în câmp au avut mari probleme, cu mana în special, care poate apărea însă, chiar şi după o singură ploaie“ – spune fermierul. Asta nu înseamnă că legumicultorii care cultivă în solar au fost feriţi de griji. Aici, temperaturile ridicate din ultima perioadă  au dus la maturarea precoce în special a tomatelor, ardeilor graşi şi castraveţilor. Fiind plantate timpuriu, acestea s-au epuizat cu 30 de zile mai devreme decât era normal, acumulând într-un timp mai scurt suma de grade necesară coacerii.

Modelul – legumicultura din Israel

În ce priveşte tehnologia de cultură, legumicultorul din Vidra şi-a pus la punct un sistem de irigaţii prin picurare. A ales să aducă apa direct din pânza freatică, prin puţurile forate pentru că este mai curată, spre deosebire de cea din râu de exemplu, care vine cu nisip şi poate înfunda instalaţia. Din calculele sale, cu ajutorul acestei instalaţii a ajuns la o economicitate de 90 %. Sistemul însă, a fost unul costisitor, valoarea amenajării celor 15 ha ajungând undeva la 10.000 euro, bani pe care îi plăteşte în două tranşe, şi asta pentru că a găsit înţelegere la firma producătoare. Trebuie spus că instalaţia provine din Israel, ţară unde legumicultorul merge ori de câte ori are ocazia, pentru a se pune la punct cu ultimele noutăţi tehnologice. Colaborarea sa cu firmele israeliene producătoare de inputuri datează de mulţi ani.

Grija cea mare – seminţele

Spre deosebire de restul producătorilor, a căror principală problemă rămâne valorificarea, Vlad Gheorghe este nemulţumit de seminţele de legume care nu se mai adaptează condiţiilor climatice şi de sol din România. „Ele provin din import, sunt aclimatizate pentru condiţiile din zona în care sunt produse. De aceea roşiile de pe piaţă nu corespund calităţilor ce ţin de aspect, dar mai ales de gust. Lipsa sprijinului a lovit puternic cercetarea autohtonă, care nu a mai fost capabilă să producă soiuri româneşti. La ora actuală noi nu avem la tomate un soi românesc adaptat pentru culturile în sere şi solarii. Soiurile aduse din afară sunt într-adevăr mai productive, au pulpa mai tare, însă consumatorul nu mai regăseşte în ele gustul la care se aşteaptă“– susţine Vlad Gheorghe.

Nu sunt ecologice, dar sunt naturale

Legumicultorul a fondat în 2007, alături de alături de alţi 12 producători, Cooperativa Agricolă Eco Legum Vidra. Împreună, membrii acesteia şi-au propus să producă legumele, cel puţin pe cele produse în câmp, cât mai aproape de natural. Tehnologia practicată este mai aparte pentru că semănatul se face direct în câmp şi nu se aplică tratamente decât în cazul atacului puternic de boli sau insecte. Produsul de bază pe care îl aplică este unul 100% natural, mineral-organic, care nu are în compoziţia sa nici un ingredient nociv. Este vorba despre un produs complex, ce conţine toată gama de substanţe nutritive necesare dezvoltării plantelor şi care este obţinut în urma prelucrării la temperaturi înalte a composturilor animaliere. În compoziţie nu se regăsesc componente vegetale, fiind evitată astfel apariţa seminţelor de buruieni. În urma folosirii acestor practici naturale, producţia este cu 10 % mai mică, dar, în compensare, legumele obţinute sunt la mare căutare.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 17, 1-15 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 3056֩ Comentarii

 
֠ 1.     sabinel65 -- (2-September-2010 )
Stimabile domn tin sa va contrazic in privinta cercetarii romanesti in privinta semintelor de tomate. Pentru documentarea dumneavoastra va rog sa accesati aceasta adresa de internet http:www.svgenebank.ro/index.htm si o sa gasiti ce va intereseaza sau daca doriti sa trimiteti un e-mail o puteti face pe aceasta adresa genebank@suceava.astral.ro Daca am gresit adresa va rog sa ma scuzati dar o puteti regasi la sectiunea de contact, precum si adresa de internet o puteti gasi mult mai usor tastind din google banca de gene legumicole Suceava si ve-ti fi surprins sa descoperiti ceea ce cautati.

֠ 2.     SURMELIS ARGENTINA PUSA -- (10-September-2010 )
COOPERATIVA AGRICOLA ECO LEGUM VIDRA din jud. ILFOV ,este rugata sa-si mareasca investitiile si in orasul HARSOVA de Constanta , ce duce LIPSA TOTALA de astel de INVESTITII si dispune de forta de munca serioasa si bine pregatita profesinal , datorita GRUPULUI AGRICOL SCOLAR CARSIUM ce exista in acest ora de 32 de ani. MULTUMESC PENTRU INTELEGERE ! SURMELIS ARGENTINA PUSA , locuitoare fara LOC DE MUNCA a orasului HARSOVA de Constanta.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI