Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Legumele ecologice, o modă care prinde

Lume cât cuprinde, ritmuri de fanfară, miros de carne friptă, fum mult, câţiva câini care se lingeau pe botişoare în apropierea unei tarabe de mici, în jur maşini şi utilaje agricole, standuri cu seminţe, îngrăşăminte, erbicide şi pesticide, puieţi de pomi fructiferi şi câteva animale, în special vaci şi cai aduşi pentru diversificarea imaginilor.

Aceasta era atmosfera şi oferta la Târgul mare de primăvară organizat în comuna Răcăjdia din judeţul Caraş-Severin. Deşi, după cum am mai spus, lume era cât cuprinde, cumpărătorii nu se prea arătau. Criza financiară în lumea satului este o certitudine, iar oamenii nu au bani să investească, majoritatea dintre ei limitându-se la strictul necesar. Cu toate acestea, o sumedenie de produse s-au vândut ca pâinea caldă, în special îngrăşămintele şi substanţele ecologice de combatere a bolilor şi dăunătorilor la pomi şi legume. Şi, după cum ne spunea inginerul Pavel Nefir, directorul Camerei Agricole a judeţului Caraş-Severin, oamenii atraşi de aceste produse şi pasionaţi de cultura legumelor ecologice sunt „tineri“ pensionari plecaţi de la oraş la sat, oameni care au un anumit grad de cultură, majoritatea celor interesaţi fiind absolvenţi de liceu sau de studii superioare. Aceeaşi oameni păreau interesaţi şi de materialele de specialitate din care puteau învăţa taina acestor culturi, mai ales că foarte mulţi dintre ei n-au lucrat niciodată la pământ.

Dacă la capitolul seminţe s-a stat foarte bine, animale de prăsilă erau doar la expoziţie. Nimeni nu avea de vânzare o vacă, o capră sau o oaie. S-au căutat de toate, în special purceii, dar crescătorii de scroafe nu aveau acces în piaţă din cauza unor HG-uri aberante puse în aplicare de nişte medici veterinari care, sub nicio formă, nu înţeleg că unele legi de la Bucureşti nu pot fi puse în aplicare în mediul rural. Motiv pentru care purceii au fost vânduţi, cu frică, pe câmp, departe de târg şi de ochii autorităţilor, de parcă bietul ţăran ar fi un hoţ la drumul mare care, pentru a supravieţui, trebuie să se ascundă.

(N.P.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 14, 16-31 IULIE 2010

Vizualizari: 675



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI