Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Laura Lavric, ca pasărea Phoenix

După o căsnicie eşuată, suceveanca născută în satul Costişa s-a reinventat aidoma păsării Phoenix. Astăzi, îndrăgita interpretă de muzică populară deţine o pensiune şi un restaurant în Iaşi şi continuă să-i încânte pe români cu vorba şi cântul neaoş bucovinene.

„Îmi este drag să vin în lumea satului, între oameni care lucrează pământul pentru că eu întotdeauna spun că sunt fată de la ţară şi mă mândresc cu asta. Am colindat lumea toată, dar în sufletul meu au rămas tot românii mei dragi şi cântecul autentic. În momentul în care părăseşti aceste idei înseamnă că nu mai eşti român“- Laura Lavric.

Am întâlnit-o pe Laura Lavric la Girov, Neamţ, la un manifestare purtând marca Pioneer. Prezentă în premieră la un eveniment de acest gen, mucalita interpretă coborâtă din zona codrilor seculari ai Bucovinei i-a încântat pe truditorii pământului din zona de sud a Moldovei şi s-a declarat la rându-i fermecată de strălucirea şi bogăţia roadelor ce împresurau scena. „Felicitări celor care lucrează în acest domeniu. Şi eu sunt fată de la ţară. Am prăşit, am cules porumbul, am săpat la cartofi, am ţesut pânză, am cusut cămăşi. Orice aţi face dumneavoastră sunteţi familia mea cea dragă, cei care m-aţi făcut ceea ce sunt, m-aţi urcat pe scenă şi mi-aţi făcut o viaţă frumoasă, ca să pot colinda lumea să câştig şi eu un bănuţ, iar dacă pot să vă răsplătesc cu cântecele mele şi cu dragostea pe care v-o port mă declar o femeie fericită“, li s-a adresat Laura Lavric fermierilor prezenţi la eveniment.

Nici croitoreasă, nici contabilă

Rememorând perioada începutului, Laura Lavric recunoaşte că tot ceea ce este astăzi, profesional şi personal, a fost val purtat de destin. În copilărie a crescut cu gândul că va rămâne în satul natal să lucreze bruma de pământ moştenită de părinţi de la bunii ei. Când deja îşi acceptase destinul, a venit colectivizarea, iar părinţii hotărâseră să o facă croitoreasă. N-a ajuns croitoreasă, dar se părea că va îmbrăţişa cariera de contabilă după absolvirea Liceului Economic din Rădăuţi. Timpul avea să demonstreze însă că destinul îi hărăzise altceva. „Am avut noroc că la Liceul Economic din Rădăuţi aveau un ansamblu. Am intrat pe ultima sută de metri, la 15 ani. Am participat la «Dialog la distanţă» şi am luat note de 10 la mai multe festivaluri. Apoi am fost solicitată la televiziune şi la radio. Pe vremea aceea mergeai la TV doar dacă aveai un palmares artistic.“

Dacă profesional Laura Lavric îşi găsise calea, nu acelaşi lucru se putea spune şi în ceea ce priveşte viaţa personală. Un mariaj care a durat două decenii i-a adus interpretei falimentul sufletesc şi material. Fiul, Victor, şi doinele bucovinene i-au dat însă forţa să meargă mai departe. Astăzi, Laura Lavric se declară un om împlinit. „Eu am fost mereu plină de viaţă chiar şi când am avut probleme. Prietenele mele ziceau că am luat-o razna pentru că am trecut prin divorţ şi că m-o lăsat bărbatul meu fără toată agoniseala de 20 de ani. Am reuşit însă să-mi revin cu credinţă în Dumnezeu“, a conchis Laura Lavric.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.18, 16-30 SEPTEMBRIE 2011

Vizualizari: 945



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI