Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

LAPAR solicită instituirea stării de necesitate

Precipitaţiile abundente şi zilnice din ultimele două săptămâni, au produs pentru agricultorii din ţara noastră o situaţie dezastruoasă, întrucât au întârziat nefiresc de mult demararea campaniei de recoltare a cerealelor şi a rapiţei.  În această perioadă trebuia să fim în plină campanie de recoltare, dar recoltarea orzului şi a rapiţei este mult întârziată, iar cea a grâului abia a început.

Pierderile de recoltă sunt imense şi vor fi contabilizate negativ de producătorii agricoli.
Umiditatea excesivă din atmosferă, corelată cu umiditatea din sol din ultima decadă a lunii iunie, s-a răsfrânt în umiditatea bobului pregătit, ceea ce nu face posibilă intrarea în teren a combinelor pentru recoltat. Semnificative suprafeţe cultivate cu orz, grâu, rapiţă au fost afectate atât de ploile abundente, cât şi de vânturile puternice care au culcat aceste culturi. Băltirile, locurile unde stagnează apa determină în aceeaşi măsură întârzierea, ceea ce provoacă mari pierderi de recoltă.

Situaţia ţării este dramatică

Agricultorii, producătorii agricoli sunt lăsaţi singuri în faţa furiei dezlănţuite a naturii. Niciun om politic responsabil, din nicio parte a spectrului politic, nu vede, nu sesizează, nu intervine, nu alarmează guvernanţii noştri. Oare agricultura nu este parte componentă şi deosebit de importantă a economiei acestei ţări? Pe noi, toţi, ne priveşte soarta agriculturii româneşti. Cerem, în numele agricultorilor din zona producţiei vegetale, instituirea unei stări de urgenţă, prin care să se salveze ceea ce se mai poate salva din producţia agricolă de cereale şi rapiţă din recolta acestui an.

Apel la solidaritate

Noi, împreună, să gândim soluţii prin care să se poată recolta ceea ce se mai poate, dar şi pentru a se relua din nou ciclul de producţie. Aşteptăm din partea tuturor forţelor politice, a politicienilor membri ai Parlamentului României, a Guvernanţilor, a Administraţiei centrale, acum în ceasul al 13-lea, să-şi întoarcă faţa spre ţară, spre problemele grave şi urgente cu care se confruntă agricultura şi agricultorii României. Împreună, noi toţi, să rezolvăm cu multă chibzuială şi rapiditate necazurile care s-au abătut asupra ţării, afectând cel mai mult agricultura şi în special recoltarea cerealelor, a rapiţei din recolta acestui an.

Securitatea alimentară va fi mult afectată, pâinea ţării va fi în pericol de a nu mai fi făcută din grâu cultivat în România. Trebuie să conştientizăm că, în acest caz, situaţia economică a ţării noastre se va îngreuna şi mai mult. Solicităm Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului şi tuturor forţelor politice ale ţării, indiferent de ce parte a spectrului politic se găsesc, să vină cu picioarele pe pământ şi să se unească în găsirea de soluţii viabile şi urgente, prin care agricultura României şi agricultorii să fie salvaţi în aceste momente grele.

Preşedinte, Nicolae Sitaru
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 14, 16-31 IULIE 2010

Vizualizari: 603֩ Comentarii

 
֠ 1.     paul c -- (22-July-2010 )
Atitudinea guvernantilor si a ,,oamenilor politici" din Romania nu mai mira pe nimeni.Agricultura facuta in cluburile de fite de ei este un dezastru.De ani de zile sustin ca agricultura are nevoie de un sistem solid de asigurari si ca strategia asigurarilor din mediul rural trebuie sa fie componenta de baza a strategiei de dezvoltare.Sistemul de asigurari agricole nu poate fi lasat la decizia citorva firme private care fac o porcarie de asigurari pentru agricultura,mai mult pentru promovarea spagii din comisioane.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI