Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

La orizont se conturează o nouă eră energetică

Pe măsură ce pungile de petrol şi gaze din adâncuri sunt pe cale de a seca, omenirea este obligată să restabilească un nou echilibru energetic pentru a evita apocalipsa. Deocamdată, singurele soluţii certe vin dinspre regnul vegetal, care prin cantităţile imense de biomasă poate suplini deficitul de hidrocarburi cenuşii. Guvernele care au înţeles acest lucru la timpul potrivit sunt astăzi ferite de efectele crizei energetice ce ameninţă omenirea. România, care s-a aflat, până mai ieri, în afara unor asemenea preocupări strategice, este obligată acum să recupereze terenul pierdut.

Nu este intenţia mea de a nominaliza cauzele acestei expectative şi nici măcar pe cei care se fac vinovaţi de o asemenea lipsă de receptivitate la nou.

Faptul îmbucurător este că, în ultimii ani, cercetătorii, dar mai ales specialiştii practicieni, au preluat asupra lor, cum s-ar spune, dificila misiune de a restabili şi garanta în timp echilibrul energetic al României. În acest scop ei au apelat la singura soluţie ce le stă la îndemână: atragerea în circuitul economic a resurselor bioenergetice.

Decizia lor are la bază argumente economice şi sociale incontestabile. În plus, are un suport ştiinţific, care din păcate se află nu în interiorul ţării, ci în afara ei. Dovada: majoritatea instalaţiilor pentru industrializarea biomasei sunt de provenienţă externă şi au fost importate de către firme şi companii cu capital privat.

În lipsa unei strategii naţionale autentice, noile capacităţi de industrializare a hidrocarburilor vegetale acţionează, într-un fel, în afara complexului naţional energetic, deşi au o contribuţie tot mai mare la acoperirea deficitului productiv al acestuia.

Cum discuţia asupra acestei probleme delicate comportă o analiză profundă, în rândurile ce urmează mă voi referi direct la implicarea personală în această temerară şi dificilă restabilire a echilibrului energetic al României prin valorificarea unei resurse naturale imense: biomasa vegetală.

Realizare de senzaţie!

• În Balta Ialomiţei se construieşte în premieră mondială o centrală bioenergetică utilizând drept combustibil anghinarea.

Ea se află deocamdată în fază de proiect, dar va intra în funcţiune cel târziu peste 6-8 luni. Construcţia ei va avea loc în Balta Ialomiţei, mai exact spus pe locul fostului sediu al IAS Stelnica, acolo unde vrem să dezvoltăm una dintre cele mai mari platforme bioenergetice din România.

Noua societate comercială Green Energy, pe care o înfiinţăm cu un grup de investitori greci, este pe cale de-a obţine din partea autorităţilor abilitate calitatea de furnizor de energie electrică, urmând ca imediat după inaugurare să fie conectată la Sistemul Energetic Naţional.

Obiectivul imediat al societăţii este de a construi tot la Stelnica prima fabrică de producere a granulelor din anghinare, plantă care ar urma să ocupe în zonă o suprafaţă totală de 10.000 hectare.

Produsul final al fabricii sunt peletele (granulele) din anghinare, care au calitatea de a înlocui cel mai valoros cărbune care se comercializează pe piaţa europeană. Încă din această toamnă vor fi puşi pe piaţă primii saci cu granule de anghinare, care pot fi utilizate la încălzirea locuinţelor sau a diferitelor puncte şi staţii de termoficare.

Puterea calorică a brichetelor din anghinare este incomparabil mai mare decât cea a clasicului combustibil lichid sau solid utilizat în prezent. În comparaţie cu păcura sau cărbunele, costul unui kilowat de energie obţinut din granule de anghinare este cu 40% mai mic.

Desigur, aceste calcule de fundamentare vor căpăta o dimensiune exactă abia în momentul utilizării practice a noului combustibil. Ceea ce s-a confirmat până în prezent este că 2 kg de granule de anghinare au echivalentul caloric al unui litru de motorină, iar costul de producţie reprezintă doar 30% din preţul motorinei de pe piaţă.

Înainte de a pune capăt acestor considerente de ordin economic, ţin să precizez că opţiunea noastră pentru obţinerea acestei forme de bioenergie are la bază nu motivaţii de ordin emoţional, ci o fundamentare economică profundă.

Până să decidem asupra granulelor de anghinare, am explorat în timp şi alte resurse bioenergetice. Cercetătorii greci de la Universitatea Agricolă din VONOS ne-au convins numai după ce ne-au prezentat în câmp virtuţile noii varietăţi de anghinare ameliorată de către ei şi numai după ce au înfiinţat prima plantaţie aici, în Balta Ialomiţei, pe terenurile cele mai sărace, edificându-ne asupra comportamentului şi productivităţii acesteia.

Pentru a fi siguri de reuşită, am decis să constituim un parteneriat în cadrul căruia aportul lor să fie şi unul material, nu numai de asistenţă tehnică. Nu în ultimul rând a contat studiul pieţei, care arată clar că, la nivel european, cererea de granule este de 50 de ori mai mare decât oferta.

Despre şansa extinderii culturii de anghinare şi valenţele ei agrotehnice şi economice, în numărul viitor al revistei Lumea Satului.

Ştefan POIENARU, director general al Agrofam Holdind Feteşti
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 5, 1-15 MARTIE 2009

Vizualizari: 1544



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Dumitru Vasile -- (31-January-2010 )
VA ROG SA DATI MAI MULTE AMANUNTE,DACA PUTEM SA CULTIVAM ANGHINARE SI SA O VINDEM,LA CE PRET,CE PRODUCTIE/HA ARE,PERIOADA DE SEMANAT,INFLORIT,RECOLTAT PTR. CA ESTE SI O PLANTA MELIFERA SI MEDICINALA.

֠ 2.     silviu -- (29-July-2010 )
va rog sa-mi dati mai multe detalii privind cultivarea acestei plante (o carte, un material despre cultivarea acestei plante, cumparatori si mai ales pretul acestei plante la kg)! As dori sa incep cu 10 ha, si daca aceasta planta da randament vreau sa ma extind! Multumesc! Astept rsp dumneavoastra pe e-mail-ul meu! Multumesc!

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI