Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

La Nucet – Dâmboviţa un secol de cultură

La Grupul Şcolar Agricol Nucet, judeţul Dâmboviţa, au studiat actorul George Vraca, savantul autodidact Ion Popescu din Râu’ Alb şi alţii.

Fondat în 1901 de către marele om de ştiinţă Spiru Haret, Grupul Şcolar Agricol Nucet a traversat, de-a lungul existenţei sale, mai multe etape. După al Doilea Război Mondial, Şcoala medie de îmbunătăţiri funciare şi piscicultură, cum era cunoscută actuala unitate de învăţământ din Nucet, funcţiona cu 5 cadre didactice şi 33 de elevi. Din 1956 unitatea a fost transformată în Liceul agricol cu profil de zootehnie, adăugându-se de-a lungul anilor cele de piscicultură şi îmbunătăţiri funciare, agricol, iar în perioada 1978-1990 profilul industrie alimentară. În 1993 s-a introdus profilul contabilitate agrară, iar în 1996 cel de silvicultură.

În prezent, Grupul Şcolar Agricol se prezintă ca un adevărat campus şcolar, oferind elevilor o paletă diversificată de domenii precum: industrie alimentară, economic, turism şi alimentaţie, agricultură, silvicultură, cu calificările următoare: tehnician analize produse alimentare, tehnician în gastronomie, tehnician în activităţi economice, tehnician veterinar şi tehnician silvic.

„Având în vedere aceste calificări şi specializări, precum şi dotările corespunzătoare acestora, realizate în urma programului PHARE, perspectivele sunt orientate către crearea unui puternic centru zonal de pregătire a elevilor. În acest sens, liceul a încheiat parteneriate şi convenţii cu agenţi economici de profil din judeţ, lucru care facilitează integrarea elevilor în procesul de producţie, dar şi integrarea acestora pe piaţa muncii“, a declarat prof. Mădălina Folea, directorul unităţii de învăţământ din Nucet.

Practică în ferma proprie

Grupul Şcolar Agricol numără în prezent 500 elevi structuraţi în 21 clase, 37 de cadre didactice, iar baza materială este formată din 26 săli de clasă, laboratoare, ateliere, pepinieră silvică, fermă didactică şi de producţie de 50 ha. Activitatea acestei ferme este de creştere, întreţinere producţie a bovinelor, ovinelor şi suinelor. Inginerii de specialitate şi maiştri asigură pregătirea teoretică şi practică a elevilor. Cele 50 ha de teren arabil sunt cultivate în fiecare an cu cereale necesare hranei animalelor din ferma scolii.

Din cauza diminuării numărului muncitorilor din fermă în ultimii ani, lucrările agricole şi de întreţinere sunt efectuate de elevi, însoţiţi de cadre didactice. Astfel, pregătirea teoretică şi cea practică se întrepătrund, iar rezultatul final este formarea unor specialişti care să facă faţă cerinţelor de pe piaţa muncii.

Pentru perioada următoare Grupul Şcolar Agricol şi-a propus dezvoltarea bazei materiale existente, formarea şi dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice în vederea realizării unui învăţământ modern, cu un grad ridicat de aplicabilitate în special în domeniul agricol şi industrie alimentară.

„Suntem conştienţi, sublinia Mădălina Folea, că misiunea şcolii este crearea unui climat de muncă stimulativ atât pentru elevi cât şi pentru cadrele didactice în vederea formării unor specialişti bine integraţi în societatea actuală, cu solide cunoştinţe teoretice, abilităţi practice şi valori morale, care să răspundă cerinţelor pieţei.“

Teodor Marian
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2012

Vizualizari: 789


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI