Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

La Mediafax se vorbeşte despre agricultură, Un seminar al… reproşurilor

Apetenţa mare a specialiştilor din agricultură pentru discuţii şi dezbateri i-a determinat pe jurnaliştii de la Mediafax să organizeze la sfârşitul lunii iulie - în parteneriat cu revista Lumea Satului - cel de-al doilea seminar pe această temă. Evenimentul a reunit un număr semnificativ de participanţi, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, ai băncilor, ai societăţilor de asigurări, ai industriei bunurilor de larg consum (FMCG), precum şi ai companiilor furnizoare de inputuri pentru agricultură. În număr şi mai mare, şi mai răzvrătiţi ca oricând, s-au aflat producătorii, membri ai diferitelor organizaţii existente în toate sectoarele agricole. Deşi evenimentul s-a vrut o analiză amplă asupra modului în care România, cu ajutorul agriculturii, poate depăşi situaţia economică dificilă, el s-a transformat într-un nou şir de reproşuri, pornite din ambele tabere: de o parte fermierii acuzând statul pentru lipsa de interes şi sprijin, de cealaltă statul şi unele organizaţii profesionale, reclamând evaziunea din agricultură, de unde provin, vezi Doamne, toate neajunsurile.

Evaziunea, ca o pelagră

„Ar trebui să nu discutăm de programe cât timp nu terminăm cu evaziunea”, afirmă Mihai Lungu, preşedintele Cooperativei Muntenia. El spune că fenomenul a crescut nespus de mult şi nu poate fi stăvilit. „Degeaba am investit 800.000 de euro în ferme de porci dacă vin camioanele din Ungaria şi descarcă pe ascuns în România. Cu evaziunea se poate termina într-o lună dacă se vrea! Dacă ea nu va fi stopată, atunci toate subvenţiile vor fi inutile”, încheie Mihai Lungu.  Referitor la acest subiect, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, susţine că la nivelul ţării sunt câteva zeci de mii de firme care trăiesc pe seama lipsei de fiscalitate. „Am sperat că odată cu intrarea în UE piaţa neagră va dispărea! Aiurea! Am preluat-o şi pe cea europeană!” afirmă preşedintele organizaţiei patronale.

Un optimism care deranjează

La unison, reprezentanţii din toate sectoarele agriculturii au acuzat ministerul ca fiind responsabil pentru situaţia dezastruoasă din agricultură din ultima perioadă. Încununarea reproşurilor a venit odată cu discursul preşedintelui FNPAR, domnul Viorel Matei. El s-a declarat surprins de nota optimistă în care ministrul şi reprezentanţii sistemului bancar au vorbit despre agricultură, despre sprijinul de care beneficiază această ramură şi despre facilităţile oferite de bănci. „Ascultând aceste discursuri ajung să cred că avem de toate, dar noi nu ştim să le folosim”, a declarat reprezentantul producătorilor. El a invocat lipsa dialogului cu ministerul şi a enumerat un şir lung, de întrebări toate avându-l în frunte pe „de ce?”. Reprezentantul fermierilor  i-a întrebat pe oficiali de ce nu a fost înlocuită nici până acum Legea Asigurărilor, de ce în România, ca şi în alte state membre UE, nu sunt credite pentru agricultură cu o dobânda sub 6% şi de ce nu există la această oră o Lege a Creditului de Investiţii?  „Credeţi că într-o piaţă liberă fermierul român poate rezista cu o subvenţie aproape inexistentă? Noi agricultorii vom exista şi fără minister, dar ministerul fără noi nu are cum!” afirmă Viorel Matei.

Vinovaţii… aceiaşi!

Pentru toate aceste reproşuri, ministrul a găsit o singură vină care, după părerea sa, nu aparţine în nici un caz instituţiei pe care o conduce. El spune că evaziunea fiscală practicată de fermieri este principalul motiv pentru care lucrurile stau atât de prost în agricultură şi că adesea a simţit o mare reticenţă faţă de fermierii care, decât să se înregistreze, preferă să renunţe la subvenţii.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 17, 1-15 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 598֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI