Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

La marginea Bucureştilor

Un mare manager trăieşte drama fermierului Român

În primii patru ani după terminarea facultăţii a vândut vapoare. Apoi, în 1976, a intrat în comerţul cu seminţe, activitate care i-a marcat întreaga viaţă. Acesta este Gheorghe Nedelcu, absolvent al Facultăţii de Comerţ Exterior, astăzi unul dintre agricultorii de seamă ai României, director general al SC ITC (International Trading Company) SRL.

Randamente prognozate: Orzoaică de toamnă – 6.100 kg/ha; Rapiţă de toamnă – 2.500 kg/ha; Grâu – 6.500 kg/ha (recoltat parţial); Orzoaică de primă­vară – 4.000 kg/ha; Muştar – 1.000 kg/ha; Floarea-soarelui – 2.500 kg/ha; Porumb – 4.500 kg/ha.

Soiuri din ultima generaţie:

- Orzoaică de toamnă Vanessa
şi orzoaică de primăvară Scarlett, ambele soiuri germane utilizate la producerea berii;
- Grâu Emerino, soi austriac aclimatizat, folosit în panificaţie.

• Investiţia prin SAPARD s-a ridicat la aproximativ 400.000 de euro, din care 50% a reprezentat contribuţia ITC.

Cel mai important punct de lucru este la Ferma Agropol, situată în Popeşti-Leordeni, undeva la periferia Capitalei. Aici am văzut grâu de la care se obţin 6.500 kg/ha pe timp de secetă şi fără irigaţii, pe sol brun-roşcat. Randamentul este unul planificat de pe vremea când aici a existat sistemul de irigaţii Berceni-Vidra-Frumuşani, care a fost distrus de localnici. 

Culmea, inginerii sunt oarecum nemulţumiţi, pentru că anul trecut au recoltat 7.800 kg/ha. Tot în 2008 s-au mai obţinut randamente la hectar de 7.100 kg la orzoaica de toamnă, la rapiţa de toamnă 3.200 kg/ha, la orzoaica de primăvară 5.640 kg/ha, iar la porumb doar 6.500 kg/ha.

„În decembrie 1990 am înfiinţat SC ITC SRL, care avea ca obiect de activitate producerea şi exportul de seminţe, în principal pe piaţa vestică. Comercializăm atât seminţe străine multiplicate la noi, cât şi hibrizi româneşti. În 1998 am început valorificarea seminţelor şi pe piaţa internă“, a declarat Nedelcu pentru Lumea satului.

SC ITC este prezentă în majoritatea zonelor din ţară. Aici sunt produse seminţe, aplicând sistemul occidental. Conform acestuia, ITC încheie contracte cu diferiţi fermieri, cărora le asigură sămânţa necesară şi asistenţă tehnică, tehnologie. Iar la final le cumpără toată producţia.

ADS, mai rău decât un duşman

Iniţial am crezut că Agenţia Domeniilor Statului (ADS) vrea să distrugă numai cercetarea agricolă. Acum am aflat că ia terenuri cu japca şi de la fermele vegetale, cărora le-a dat unele suprafeţe în arendă, prin contract ferm.

„Până în 2003 ne-am desfăşurat activitatea de producţie fără probleme deosebite. Apoi, am avut ghinionul ca societatea noastră să existe aici, aproape de Bucureşti, unde interesele imobiliare sunt foarte mari, cu oameni implicaţi până la cel mai înalt nivel. La ora actuală, pur şi simplu suntem împiedicaţi sistematic să ne desfăşurăm activitatea“, ni se destăinuie Gheorghe Nedelcu. 

Terenul pe care îl exploatează ITC este luat în arendă atât de la ADS, cât şi de la diferiţi proprietari. În ciuda contractului ferm, ADS a păgubit Agropol cu o mie de hectare pe care le-a retrocedat în compensare unor persoane în spatele cărora se aflau grupuri de interese profilate pe jaful imobiliar.

„Din acest motiv, am fost obligaţi să ne adresăm instanţei. Aşa am ajuns să stăm prin tribunale, în loc să ne vedem de treabă. Până şi livada este pe punctul de a ne fi luată, chiar dacă legea interzice tăierea pomilor fructiferi“, a spus directorul general al ITC. 

Domnia sa crede că, prin desfiinţarea ADS şi trimiterea terenurilor statului la comune, autorităţile urmăresc să se piardă arhiva şi urmele tuturor afacerilor necurate făcute la ADS, astfel încât cei vinovaţi să scape basma curată, să nu se mai ştie de furtişaguri.

O replică la ignoranţă

Încă din 1994, ITC a înfiinţat un departament de cercetare în cadrul societăţii, unde lucrează permanent opt oameni, cărora li se adaugă mai mulţi colaboratori.

„Am făcut acest lucru când am văzut nepăsarea guvernanţilor şi a altor factori de decizie faţă de cercetare, în special faţă de cea agricolă. I-am auzit pe mulţi spunând că, dacă nu există produse româneşti, luăm de la export. Astfel de afirmaţii sunt iresponsabile. Acuzaţia este gravă, dar ea reprezintă o replică la acţiunile celor care vând pământul României pentru a cărui apărare s-au jertfit eroii neamului şi nu numai ei.

Vreau să vă spun că în activitatea mea de comerţ cu seminţe am luat contact cu mari firme agricole din Europa de Vest şi nu numai. Aşa am învăţat modul lor de lucru. Acele firme au ajuns la mari performanţe tocmai datorită cercetării“, afirmă Nedelcu.

Domnia sa ne-a informat că sumele masive investite în cercetare provin în general de la bugetul de stat, chiar dacă este vorba de firme private. Mai mult, acolo rezultatele cercetării publice sunt puse gratuit la dispoziţia fermierilor. Acest lucru, din păcate, nu se întâmplă şi în România.

În premieră naţională

Cu forţe proprii, SC ITC a obţinut soiuri noi de rapiţă foarte productive – Perla, Diana, Doina – şi Betina care asigură producţii de peste 5.000 kg/ha, în condiţii de irigare şi hrănire bună a plantei. Totodată, au fost omologaţi şase hibrizi de floarea-soarelui, dintre care menţionăm Vera, primul hibrid higholeic (cu conţinut mare de ulei) românesc. S-au mai obţinut şi două soiuri de muştar, Alex şi Petrina, primul fiind antinematodic, foarte bun premergător pentru legume.

Şefii de sectoare, cu mare experienţă

În cadrul societăţii lucrează peste 50 de oameni, printre care specialişti de marcă, sub îndrumarea inginerului Ion Flueraşu, directorul tehnic al Agropol. În subordinea sa directă lucrează inginerul Anton Terente, care se ocupă de culturile de câmp de peste 30 de ani. Domnia sa ne-a dezvăluit secretul producţiilor foarte mari: prelucrarea superioară a solului, inclusiv scarificare până la 60 cm, pentru că terenul este greu, iar la aproximativ 60 cm există un strat compact de argilă.

De asemenea, se pune în brazdă numai sămânţă de foarte bună calitate. În plus, se folosesc atât îngrăşăminte naturale, cât şi chimice.

Ing. Marius Savalaş este şeful Sectorului pomicol. Lucrează în horticultură de peste 35 ani. În condiţiile abuzurilor comise în aşa-zisa acţiune de reparare funciară, el se află în situaţia de a elabora un program de modernizare prin care suprafaţa se va reduce de la 227 ha, cât este în prezent, la 50 ha, folosind tehnologii de ultimă oră, printre care culturile superintensive.

Programul vizează introducerea tehnologiilor superintensive care vor suplini pierderile masive din livada pregătită a fi dăruită clientelei politice. Suntem în faţa unui jaf de proporţii, dar patronul Gheorghe Nedelcu nu are de gând să abdice. Pe parcursul existenţei sale el a fost pus în situaţii nu tocmai atât de dramatice, în faţa cărora a biruit şi nu dă semne că va ceda în faţa unor indivizi vremelnic puşi să decidă în numele unei naţiuni pentru care pământul şi roadele sale au însemnat sensul existenţei.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 1700



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI