Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

La începutul verii natura nu este darnică cu agricultorii

Meteorologii au anunţat, de o bună bucată de vreme, că vara acestui an va fi secetoasă, că în lunile iulie şi august culturile de câmp vor avea de suferit din cauza lipsei de apă. Cornel Popa, directorul general al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF), susţine că această prognoză a determinat începerea irigării terenurilor agricole mai devreme, în comparaţie
cu 2008.

„Anul acesta, am început udarea culturilor cu aproape o lună mai devreme, comparativ cu anul trecut. Concret, pe 25 aprilie am făcut prima udare, în zona Brăila. În momentul discuţiei noastre (13 mai 2009 – n. a.), sunt deja irigate 27.000 de hectare. La ultima operativă (11 mai 2009 – n.a.) erau 25.100 ha, iar pe 4 mai fuseseră numai 16.000 ha. După cum vedeţi, suprafeţele irigate cresc de la o zi la alta“ – a declarat Cornel Popa pentru Lumea satului. Fără să-l supărăm pe director, trebuie să spunem că avansul este, totuşi, nesemnificativ, ca de altfel şi ritmul udărilor.

Teoretic, fonduri există

Cel puţin aşa susţine Cornel Popa. Banii au fost prevăzuţi în buget, pentru că au existat contracte multianuale. ANIF a făcut din timp solicitări, în acest sens, la Ministerul Agriculturii şi mai departe la Ministerul Finanţelor, iar banii au fost viraţi către ANIF, de unde au ajuns la constructori, pentru reparaţii şi întreţinere. Fondurile pentru irigaţii se acordă treptat, în funcţie de suprafaţa udată. Beneficiarii se adresează la direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală (DADR), care fac plăţile cu bani de la Ministerul Agriculturii. Aşa că sunt bani pentru irigaţii.

Nu este bine deloc

Specialiştii ANIF susţin că acum nu poate fi udată toată suprafaţa contractată.
Aşa că udările se fac treptat, în funcţie de cerinţe. „Cu siguranţă, suprafaţa contractată va creşte şi ea, pentru că ne aşteptăm la două luni de secetă, când vor apărea şi alţi solicitanţi de apă pentru irigaţii. Dacă cererea va creşte în următoarea perioadă, ANIF va asigura apă chiar pentru o suprafaţă de aproximativ 900.000 ha“ – a adăugat directorul general al ANIF.

Pentru 2009, au fost contractate pentru irigat 559.966 ha, din care 552.984 ha cu Organizaţiile utilizatorilor de apă (OUAI). Valoarea totală a contractelor se ridică la 21.847.396 lei, pentru care contribuţia proprie a utilizatorilor este de numai 4.256.079 lei.

Ar mai fi de menţionat că 80% din costurile cu irigaţiile sunt subvenţionate, iar beneficiarii trebuie să achite 20% la semnarea contractului. La sfârşitul termenului pentru încheierea contractelor multianuale pentru irigaţii – de la 30 noiembrie 2008 la 30 aprilie 2009 – s-a înregistrat o creştere a suprafeţei contractate cu aproximativ 53.000 ha.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2009

Vizualizari: 604֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI