Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

La Iaşi - Târgul de ceramică tradiţională „Cucuteni 5000“

Timp de patru zile, parcul Copou din Iaşi a găzduit cea de a XXVIII-a ediţie a Târgului de ceramică tradiţională „Cucuteni 5000“. Recunoscută a fi cea mai importantă manifestare de gen din România, ediţia din acest an a reunit peste 150 de participanţi din ţară şi Republica Moldova, reprezentând cele mai importante centre de ceramică, meşteri reprezentativi care demonstrează că acest meşteşug multimilenar merge mai departe.

Semnificaţia unor distincţii

O comisie condusă de prof. univ. dr. Ioan H. Ciubotaru a jurizat standurile amenajate la umbra Teiului lui Eminescu, acordând numeroase diplome şi premii. Premiul „Toader Nica“ pentru ceramică utilitară a fost înmânat lui Dumitru Ifrim din satul ieşean Schitu Stavnic, iar premiul „Ion Diaconu“ a fost adjudecat de familia de olari Cornelia şi Liviu Sitar din Baia Mare.

Între premianţi, şi meşteri din Horezu-Vâlcea, Cătămărăşti-Deal, Botoşani, Corund-Harghita, Nisiporeni-Republica Moldova etc. „Am constatat şi în acest an, ne-a declarat dl prof. univ. dr. Ioan H. Ciubotaru, că cei mai mulţi dintre olarii prezenţi se preocupă să găsească noi modalităţi de a-şi desăvârşi meşteşugul fie prin folosirea unei paste (angobe) cât mai adecvate, fie prin utilizarea unei glazuri ecologice care îi fereşte pe meşteri, ca şi pe cei care utilizează aceste vase, de primejdia intoxicării cu plumb şi pun în valoare angoba şi toată cromatica pe care o aştern pe vase.“

Cel mai vârstnic participant la târg, Arcadie Paşcaniuc, vine din Marginea-Suceava. Lucrează la roata olarului de mai bine de 60 de ani, preluând meşteşugul de la bunicul şi tatăl său. „E drept că frământând lutul, îmi spune dumnealui, nu se prea câştigă bani şi de aceea tinerii au împânzit lumea în nădejdea unui trai mai bun şi e păcat, pentru că ceramica de Marginea, altădată cunoscută în toată lumea, rămâne doar o amintire.“
„Mă bucur, a spus meşterul Toader Nica, că ieşenii, şi nu numai ei, apreciază munca noastră. Oalele de umplut borş, cele pentru sarmale, vazele pentru flori, oalele pentru lapte, dar şi ulcioarele de vin şi ţuică sunt cumpărate, ceea ce înseamnă că meşteşugul nostru va continua să existe.“

Standul lui Nicolae Diaconu, preşedintele Asociaţiei Creatorilor Populari din România, oferă vizitatorilor ceramică figurativă. „Statuetele pe care le vedeţi şi care reprezintă personaje din lumea satului românesc s-au bucurat de succes în expoziţiile pe care le-am avut în Canada, Statele Unite sau China şi care prezintă străinilor o părticică din  frumuseţea şi originalitatea ţăranului român.“ O deosebită afluenţă şi la standurile celor şase meşteri artizanali care încearcă să valorizeze variate forme de cultură tradiţională, în alte ipostaze artistice, care nu numai că dau o pată de culoare în plus târgului, ci şi demonstrează că arta populară poate să fie în continuare o sursă de inspiraţie pentru artiştii talentaţi. Şi încă un amănunt: meşterii olari s-au adaptat condiţiilor de criză, preţurile fiind cu 10-15% mai mici decât anul trecut.

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

Vizualizari: 978֩ Comentarii

 
֠ 1.     Măneanu Varvara Magdalena -- (15-August-2010 )
Când vom face târgul meşterilor populari , cu ocazia zilelor oraşului Drobeta Tr Severin, de ziua Sf. Gheorghe, ne vom inspura de la Dv în ceea ce priveşte organizarea jurizării produselor.Muzeograf M.V.M.

֠ 2.     Ex libris -- (30-August-2010 )
Numele etnologului si profesorului universitar citat este ION H. Ciubotaru. Remediati aceasta eroare, ca va arata nivelul profesionalismului.

֠ 3.     Hopa -- (30-August-2010 )
I-ati luat interviu si lui Toader Nica? Pai de cand a trecut el Dincolo, pasamite ca l-ati invocat pentru reportaj, cu ocazia targului...exact cand crezi ca le-ai vazut pe toate in jurnalismul romanesc!

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI