Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

La Bodoc, Lipiţanul şi Trăpaşul se întrec în forţă şi frumuseţe

Uitându-mă la cât de încărcate şi zgomotoase au devenit localităţile noastre, nu pot să nu mărturisesc că sunt fascinată de cât de simplă era viaţa oamenilor în epocile trecute. La oraşe, străduţele pavate răsunau de tropotul sincronizat al cailor şi de scrâşnetul roţilor de trăsură. La sate, oamenii aveau altă apreciere faţă de animale. Calul se afla în centrul universului lor, iar imaginea lui impozantă era emblema nobilităţii.

Trist este că astăzi bunii noştri prieteni sunt lăsaţi deoparte, neglijaţi, uneori chiar sacrificaţi cu brutalitate. Din fericire, dincolo de toate aceste atrocităţi mai există încă recunoştinţa şi dragostea unor oameni pentru cai.

Invitaţie la o mare sărbătoare

În comuna Bodoc, judeţul Covasna, oamenii au înţeles cât de important este să situeze calul pe o treaptă ridicată a valorilor. Înţelegerea profundă de care dau dovadă ar trebui să fie pilduitoare pentru fiecare dintre cei care desconsideră aceste animale superbe.
Cel mai important este că aprecierea lor nu a rămas doar la stadiu de teorie, ci a prins un contur real.

Astfel, perioada plină de tradiţii în care se celebrau Zilele Bodocului a devenit sărbătoarea Zilelor Ecvestre ale Bodocului.

Scopul principal al desfăşurării acestui eveniment ecvestru este menit să reclădească trecutul glorios al cailor şi să dovedească oamenilor că aceştia îşi pot găsi rolul în viaţa noastră.

De fiecare dată s-a dovedit un succes. Spaţiile special amenajate pentru spectatori au devenit neîncăpătoare. Oamenii simpli de la ţară, copii şi adulţi, specialişti în domeniu, dar şi oameni împătimiţi ai Hipismului au venit să admire exemplarele frumoase de cai şi spectacolul inedit oferit de aceştia. Gândindu-mă la acest lucru, recunosc că sunt dezamăgită de lipsa organizării unor astfel de evenimente în Capitală sau în împrejurimile ei.

Zilele Ecvestre ale Bodocului au fost organizate în perioada 11 şi 12 iulie. Pregătirea evenimentului a revenit autorităţilor locale şi Autorităţii Hipice Naţionale.

Rolul acestui instituţii a fost unul deosebit şi prin prisma faptului că a acordat asistenţă tehnică pentru organizarea şi desfăşurarea în cele mai bune condiţii a concursurilor din cadrul evenimentului.

Anul acesta a fost însă unul deosebit pentru că organizatorii au pregătit pentru spectatori o premieră. În concurs au fost înscrise 9 atelaje având înhămaţi patru cai, precum şi 26 de atelaje trase de doi cai. Niciodată după 1988, cei de la Bodoc nu au mai avut parte de o prezentare atât de numeroasă. După aproape 20 de ani, sutele de oameni veniţi aici s-au putut bucura din nou de un eveniment complex, al cărui personaj principal este calul.

Parcă ai fi pe un hipodrom

Printre probele pe care le-au avut de trecut participanţii şi care au fost atent monitorizate de componenţii juriului, au fost proba de obstacole sincron şi proba de obstacole în tandem. Cea din urmă reprezintă un sistem de atelare diferit de cele convenţionale, presupunând aşezarea cailor unul după altul. Premianţii concursului au fost recompensaţi cu diplome şi cupe, dar cel mai important este că au reuşit să creeze în jurul lor o emulaţie atât de rar întâlnită.

Cert este că şansele care se întrevăd pentru o cât mai bună promovare a cailor în România sunt din ce în ce mai concrete.

Consecvenţa oamenilor cum sunt cei de la Bodoc va întreţine pasiunea noastră pentru cai şi va culege aprecierea celor care încă nu înţeleg importanţa lor în viaţa noastră.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 716



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI